KUCHNIA

219 inspiracji
2 obserwujących
Sernik puszysty jak chmurka



Masa:

900g twarogu tłustego lub półtłustego trzykrotnie mielonego (u mnie cały 1000 g)
10 żółtek
10 łyżek cukru pudru
100 g płynnego masła
10 łyżek mąki pszennej (dałam 5 łyżek)
8 łyżeczki mąki ........
Monastyrska izba
Ciasto:
- 2,5 szklanki mąki
- 200 g margaryny
- 200 g śmietany (18%)
- 1 jajko
- 50 g cukru
- 1 łyżka wódki lub koniaku (ja dałam ocet)
- szczypta soli
- ew. 1/4 łyżeczki sody lub 1 łyżeczka proszku do pieczenia (nie musi być, ale ja dodałam proszek do pieczenia)

Nadzienie:
- 2 słoiki (słoik 650g) wiśni w soku

Śmietana do przełożenia:
- 800–900 g gęstej, tłustej śmietany (użyłam 18%)
- ok. 100 g cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego

Przygotowanie tego ciasta należy zaplanować sobie przynajmniej dzień wcześniej.

Wieczorem przelać śmietanę (tę do przełożenia) na sitko wyścielone grubą warstwą gazy i wstawić w miseczce na noc do lodówki, aby śmietana odciekła.

Na drugi dzień wszystkie składniki ciasta połączyć w malakserze lub ręcznie – posiekać mąkę z cukrem, solą i ew. spulchniaczem, razem z margaryną. Dodać śmietanę (200 g), jajko oraz alkohol i szybko zagnieść ciasto. Owinąć folią i włożyć do lodówki na co najmniej 2 godziny.

W tym czasie wiśnie należy dokładnie odcedzić z soku.

Schłodzone ciasto wyjąć z lodówki i podzielić na 15 równych części. Każdą część rozwałkować na prostokąt o długości ok. 25-30 cm i szerokości 9-10 cm. Wzdłuż dłuższego brzegu prostokąta układać wiśnie, jedna przy drugiej. Zwinąć w rulonik, dobrze zaciskając końce.
Ruloniki przełożyć na blachę (na jednej się nie zmieszczą, dlatego trzeba je piec na dwóch blachach jednocześnie, o ile jest taka możliwość, albo dwa razy po jednej). Piec 20-30 minut w temp. 200 st.C (z termoobiegiem w 180st.C), na złoty kolor. Po upieczeniu odstawić do całkowitego wystygnięcia.

Śmietanę wyjąć z lodówki, przełożyć do miski i wymieszać z cukrem (i ew. cukrem waniliowym), aż ten się rozpuści.

Na paterze (tacce) ułożyć obok siebie 5 ruloników (po obu stronach dobrze jest je zabezpieczyć, żeby się nie rozjeżdżały). Posmarować śmietaną (trochę mniej niż 1/3 porcji), na wierzchu ułożyć 4 ruloniki, ponownie posmarować śmietaną, następnie ułożyć 3 ruloniki, znowu posmarować śmietaną, 2 ruloniki, śmietana i na koniec 1 rulonik. Całość posmarować resztą śmietany i posypać wiórkami czekolady, siekanymi orzechami lub kakao. Wstawić do lodówki (najlepiej na całą noc, żeby ruloniki trochę zmiękły).
GRUSZKI W CIEŚCIE FRANCUSKIM | matkaWariatka
Składniki
3 twarde gruszki
2 szklanki wina półsłodkiego
½ szklanki wody
5 łyżek cukru
1 laska cynamonu
kilka goździków
ciasto francuskie /używam gotowego, nie mam cierpliwości do wyrobu własnego/

Smacznego!
Przepis po kliknięciu w zdjęcie :)
Paella z kurczakiem i warzywami
Składniki, 4 porcje:

• 1 litr bulionu drobiowego lub warzywnego + mała szczypta szafranu (lub bulion domowy np. z tego przepisu)
• 400 g piersi kurczaka
• 1 czerwona papryka
• 1 cukinia
• 2 ząbki czosnku
• 1 duży pomi...
Tort czekoladowo - kawowy z powidłami śliwkowymi

Składniki na czekoladowe blaty:

5 jajek
140 g jasnego brązowego cukru
100 g mąki pszennej tortowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
50 g kakao
4 łyżki oleju słonecznikowego lub rzepakowego
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę, proszek, kakao - wymieszać i przesiać; odłożyć.

W misie miksera umieścić jajka (bez rozdzielania na białka i żółtka) i brązowy cukier. Ustawić prawie najwyższe obroty miksera i ubijać (końcówkami do ubijania białek) do uzyskania puszystej, gęstej pianki. Pianka powinna nawet potroić swoją objętość, a trzepaczki miksera będą pozostawiały na niej swój ślad.

Do ubitej masy dodać przesiane suche składniki i olej. Wymieszać delikatnie szpatułką, do połączenia.

Tortownicę o średnicy 21 cm wysmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno). Gotową masę delikatnie przelać do foremki, wyrównać.

Piec w temperaturze 170ºC przez około 30 - 40 minut lub do tzw. suchego patyczka. Przestudzić w formie, następnie wyjąć i wystudzić na kratce. Wystudzone ciasto przekroić na 3 równe blaty czekoladowe.

Krem śmietankowy z mleczną czekoladą:

400 ml śmietany kremówki 36%
2 łyżki serka mascarpone
1 łyżka cukru pudru
50 g mlecznej czekolady, startej na tarce
Wszystkie składniki powinny być schłodzone.

W misie miksera umieścić kremówkę i mascarpone. Ubijać do otrzymania gęstego kremu, uważając by ubijanie nie trwało zbyt długo, by krem się nie zwarzył. Pod sam koniec ubijania dodać cukier puder.

Ubity krem śmietankowy wymieszać szpatułką ze startą czekoladą.

Nasączenie:

130 ml likieru kawowego (*można zastąpić mocną kawą)
50 ml wody
Wymieszać.

Ponadto:

1 słoiczek powideł śliwkowych
50 - 70 g mlecznej czekolady, startej na tarce, do oprószenia boków tortu
Wykonanie

Odłożyć 5 łyżek kremu śmietankowego.

Jeden z blatów ciasta ułożyć na paterze. Nasączyć 1/3 przygotowanej mieszanki kawowej. Blat posmarować połową powideł, wyrównać. Na powidła wyłożyć połowę kremu śmietankowego, wyrównać. Przykryć drugim blatem ciasta, który naponczować połową pozostałej mieszanki kawowej i posmarować pozostałymi powidłami. Następnie wyłożyć resztę kremu, wyrównać i przykryć ostatnim blatem ciasta. Napoczować pozostałą mieszanką kawową.

Boki posmarować cienką warstwą odłożonego kremu śmietankowego, wyrównując krem z blatami. Boki obsypać startą czekoladą. Wierzch tortu oblać gęstniejącą polewą kakaową. Całość schłodzić.

Polewa kakaowa z żelatyną (zawsze błyszcząca i miękka, nawet prosto z lodówki!):

4 łyżki cukru
2 łyżki kwaśnej śmietany
3 łyżki kakao
60 g masła
1 łyżeczka żelatyny
Żelatynę zalać niewielką ilością gorącej wody. Wymieszać, do rozpuszczenia. Resztę składników zagotować. Dodać żelatynę do reszty masy. Wymieszać dobrze i przestudzić. Jak już lekko zgęstnieje, polać ciasto.

Uwaga: polewy z tego przepisu wychodzi nieznacznie więcej niż potrzeba do dekoracji tortu

Smacznego :-).
Konfitura cytrynowa do herbaty

Porcja na ok. 6 małych słoiczków:

700 g cytryn (polecam cytryny o jak najcieńszej skórce),
700 g cukru,
700 ml wody
opcjonalnie szczypta cynamonu

Cytryny szorujemy szczoteczką, można je też oprócz tego sparzyć wrzątkiem. Wkładamy do garnka i zalewamy wodę. Zostawiamy tak na 24 godziny po czym zlewamy wodę, wlewamy świeżą i gotujemy cytryny 30 minut. Po tym czasie będą miękkie. Odcedzamy, zalewamy nową wodą i znów odstawiamy na 24 godz. Odcedzamy i kroimy w kosteczkę, usuwając pestki. Z wody i cukru gotujemy syrop. Wrzucamy pokrojone cytryny i gotujemy na małym ogniu, aż staną się przezroczyste i miękkie. Przekładamy do czystych słoiczków, stawiamy do góry dnem do ostudzenia.

Konfitura przy zlewaniu do słoiczków jest dosyć rzadka jednak później mocno gęstnieje.
Pączuszki serowe

½ kg twarogu
6 łyżek cukru
5 łyżek gęstej kwaśnej śmietany
4 jajka
2 szklanki mąki pszennej
2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżka spirytusu lub octu
16 g cukru waniliowego

Dodatkowo:
cukier puder do oprószenia
Przygotowanie
...
Stromboli to rodzaj zawijanej pizzy, w sieci można znaleźć różne sposoby jej zawijania ja użyłem moim zdaniem ten najbardziej ładnie wyglądający w wianek.Sam pomysł na taki zawijany wypiek pochodzi nie z Włoch lecz z Stanów Zjednoczonych. Podstawą jest ciasto dokładnie takie same jak do pizzy. Składniki do nadzienia można samemu zmienić.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation
Następna strona