KUCHNIA

219 inspiracji
2 obserwujących
Ciasto ze słonecznikiem i bitą śmietaną

Składniki biszkopt: ( Blaszka 28cm x 25 cm )
4 jajka,
3/4 szklanki cukru,
3/4 szklanki mąki,
1 łyżeczka proszku do pieczenia.

Przygotowanie biszkopt :

Białka ubij na sztywno, dodaj partiami cukier. Nie przerywając miksowania dodaj pojedynczo żółtka. Delikatnie wsyp mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i połącz składniki. Ciasto wylej do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i piecz przez 20-25 minut w temperaturze 180 stopni.

Składniki masa krówkowa :

120g miękkiego masła,
2 łyżki mleka,
200g łuskanego słonecznika,
1/2 szklanki cukru pudru,
1 puszka masy kajmakowej, ( użyłam 500g )
Przygotowanie masy :

Słonecznik upraż na suchej patelni. Do miski wrzuć miękkie masło. Wsyp cukier puder i wlej mleko. Utrzyj wszystko na puszystą masę. Nie przerywając miksowania dodaj partiami masę krówkową. Na koniec wsyp słonecznik i delikatnie wymieszaj składniki.

Składniki masa śmietankowa :
400ml śmietanki 30%,
4 łyżki cukru pudru,
4 łyżeczki żelatyny,
Przygotowanie masa śmietankowa :

Żelatynę rozpuść w gorącej wodzie (1/4 szklanki gorącej wody). Zostaw do ostygnięcia. Do miski wlej śmietankę i dodaj cukier puder. Ubij na sztywno. Delikatnie wlej żelatynę ciągle miksując.

Składniki dodatkowe :
50g gorzkiej czekolady,
herbatniki maślane.
Czekoladę roztop w kąpieli wodnej.

Przygotowanie ciasta :

Na biszkopt wyłóż masę krówkową ze słonecznikiem. Rozsmaruj. Następnie rozsmaruj masę śmietankową i na górę ułóż herbatniki maślane obok siebie. Całość polej czekoladą tworząc paseczki.
ucierane ciasto z sercem...idealne na walentynki
- mniam....mniam... - bloog.pl
Składniki na blachę 28 x 40 cm:

Ciasto

5 jajek
220 g mąki
180 g cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
125 ml oleju
4 łyżeczki kakao
125 ml wody

Masa serowa

500 g mielonego sera (np. z wiaderka)
1 opakowanie budyniu waniliowego
100 g cukru

Jajka ubijamy z cukrem. Dodajemy olej i wodę i dalej ubijamy. Mąkę, proszek i kakao mieszamy i dodajemy do masy jajecznej. Mieszamy króciutko mikserem na najniższych obrotach. Przelewamy do blachy wysmarowanej olejem.
Ser miksujemy z budyniem i cukrem. Kiedy składniki utworzą jednolitą masę przekładamy ją do woreczka, obcinamy końcówkę i wyciskamy na ciasto pasy w pionie i poziomie by utworzyły kratkę. Pieczemy w temperaturze 180 stopni ok. 40 min (do suchego patyczka).
Jogurtowa kawa~ Dietetycznie Siostro!

Składniki

2 łyżeczki kawy
150 ml jogurtu naturalnego
50 ml wrzątku
2 łyżki fruktozy lub słodzik
2 łyżeczki żelatyny (zgodnie z przepisem)


Przygotowanie


Kawę, żelatynę i fruktozę rozpuścić we wrzątku. Po ostygnięciu wymieszać z jogurtem na jednolitą masę. Wlać do naczynka. Wstawić do lodówki na minimum 2 godziny. Można ozdobić migdałami czy kakao bez cukru.
MULTI COCKTAIL

SKŁADNIKI
garść truskawek
garść malin
1 brzoskwinia
szklanka soku pomarańczowego najlepiej świeżo wyciśniętego)
sok z 1/4 limonki (opcjonalnie)
kostki lodu dla schłodzenia

PRZYGOTOWANIE
Truskawki, maliny i brzoskwinię (obraną) zmiksować, dodać sok z limonki i pomarańczowy. Nalać do 2 szklanek, dodać kostki lodu.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation
Następna strona