Kuchnia

*** OdRoBiNa SłOdYcZy ;)

Składniki na biszkopt :

- 6 jaj

- 3/4 szklanki cukru

- 1 opakowanie cukru waniliowego

- 1 szklanka mąki

- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

- 50 g roztopionego, ostudzonego masła

- szczypta soli

Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier i cukier waniliowy. Dodać żółtka i stopione masło oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, delikatnie połączyć. Wylać do foremki ( 30x25 cm ), wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 20 - 30 minut w 180 st. C. Wystudzić, przekroić na 2 baty.



Składniki na masę cytrynową :

- 1,5 szklanki mleka

- 1,5 szklanki wody

- 1,5 szklanki cukru

- 3 łyżki mąki ziemniaczanej

- 50 g masła

- 1 jajko

- skórka otarta z 1,5 cytryny

- sok z 2 cytryn

Mleko i 1 szklankę wody wlać do rondla, dodać cukier i masło, zagotować. W pozostałej 1/2 szklanki wody rozmieszać mąkę ziemniaczaną, sok i skórkę z cytryny. Wlać do gotującego się mleka i wody. Gotować, cały czas mieszając, aż masa zgęstnieje.



Składniki na poncz :

- 2/3 szklanki wody

- 3 łyżki soku z cytryny

- 2 łyżki rumu

- 1,5 łyżki cukru

Wszystkie składniki ponczu wymieszać.



Składniki na lukier :

- sok z 1 cytryny

- 200 - 250 g cukru pudru

- 3 łyżki wiórków kokosowych

Składniki na lukier wymieszać, dodając tyle cukru pudru, aby lukier miał odpowiednią konsystencję.

Przekrojony biszkopt nasączyć ponczem. Na dolny blat wylać ciepłą masę cytrynową i równomiernie rozprowadzić, przykryć drugim blatem. Wierzch polać lukrem, posypać wiórkami kokosowymi.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation