Kuchnia

Zdrowo

Makaron sojowy i pikantny azjatycki sos to podstawa sałatki, do której możesz dodać pieczonego kurczaka albo wołowinę.

Latem zależy nam na czasie. I pieniądzach. Bo wolimy je wydać na wakacje niż na zakupy w supermarkecie. Zatem lunch musi być szybki w przygotowaniu i w miarę niedrogi. Ale przede wszystkim: pyszny! Idealna powinna więc okazać się azjatycka sałatka z makaronem ryżowym i pieczonym kurczakiem. Przygotowujemy ją rano w domu, zabieramy do pracy i w porze lunchu mieszamy z pysznym sosem. Proste!

Potrzebujesz: 1 łyżkę oliwy z oliwek, 1 jalapeno, 3 łyżki posiekanego imbiru, 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę, sól i pieprz, 1/4 szklanki ciemnego brązowego cukru, 3/4 szklanki octu ryżowego, 600 g pieczonego kurczaka pokrojonego w cienkie paski, 200 g makaronu sojowego, 1 ogórek pokrojony w zapałkę, 2 szklanki kolendry

W małym rondelku rozgrzej oliwę. Dodaj posiekane jalapeno, imbir i czosnek. Dopraw solą i pieprzem, smaż aż czosnek zrobi się złocisty (ok. 3 minuty). Dodaj cukier i ocet, gotuj aż sos lekko zgęstnieje (ok. 5 minut). Schłodź i wstaw do lodówki na minimum 15 minut.

W misce wymieszaj kurczaka, makaron, ogórka i kolendrę. Przed podaniem polej chłodnym dressingiem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation