Kuchnia

mniam! fit

Musaka light [PRZEPIS] - Shape.pl

Musaka light

Porcje: 18, czas: 50 min (+2-3 godz.)

Składniki
• 0,7 kg obranych ziemniaków
• 0,7 kg bakłażanów
• 5 łyżek oliwy z oliwek
• średnia biała cebula
• 5 ząbków czosnku
• 1 kg mielonego mięsa np. z piersi czy uda kurczaka albo podudzia indyka
• puszka pomidorów pelati albo 700 g świeżych
• sól morska
• świeżo zmielony czarny pieprz
• laska cynamonu lub 1/2 łyżeczki zmielonego
• liść laurowy
• suszone oregano
• 0,5 l gęstego naturalnego jogurtu greckiego lub bałkańskiego 3% tł.
• 2 żółtka
• zmielona gałka muszkatołowa

Przygotowanie
1. Ugotuj ziemniaki w osolonej wodzie lub upiecz bez tłuszczu, ostudź lekko i pokrój w plasterki.
2. Pokrój w plastry ok. 700 g bakłażanów, lekko osól, odstaw na 30 min i opłucz z soli, a następnie upiecz na grillu lub usmaż na nieprzywierającej patelni. Jeśli plasterki będą cieńsze niż 0,5 cm, możesz ominąć pieczenie.
3. Posiekaj cebulę i zgnieć czosnek, po czym podsmaż na rozgrzanej oliwie, dodaj mięso, przysmaż je i zalej pomidorami (jeśli używasz świeżych, będziesz musiała dłużej gotować sos).
4. Dopraw sos do smaku solą i pieprzem, dodaj cynamon, liść laurowy i oregano, po czym duś przez ok. godzinę.
5. Przygotuj sos beszamelowy light: połącz jogurt z żółtkami, dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
6. Nastaw piekarnik na w 180ºC. Układaj w żaroodpornym naczyniu do pieczenia kolejno warstwy ziemniaków, bakłażana i mięso w sosie pomidorowym, kończąc warstwą bakłażana.
7. Na wierzch wylej sos beszamelowy, by powstała warstwa o grubości ok. 0,5 cm, po czym piecz musakę bez przykrycia przez ok. godzinę.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation