Design

49 inspiracji
PRZENIEŚ ULUBIONE ZDJĘCIE NA DESKĘ - SUPER PATENT NA UTRWALENIE WSPOMNIEŃ LUB ORYGINALNY PREZENT - DESKĘ WYSMARUJ PRZEŹROCZYSTYM ŻELEM AKRYLOWYM, PRZYKLEJ DO NIEGO ZDJĘCIE OBRAZEM W DÓŁ - PO WYSCHNIĘCIU MOKRĄ GĄBKĄ NAMOCZ I USUŃ PAPIER Z TYŁU I GOTOWE
Składniki na ciasto kruche:
300g mąki pszennej
150g masła
80g cukru
2 żółtka
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżki kwaśnej śmietany
Beza:
4 białka
100g cukru
1 1/2 słoiczka powideł śliwkowych
200g bakalii (my użyłyśmy tylko rodzynek)
200g orzechów włoskich
Mąkę, cukier i masło włożyć do miski. Dodać jajka, proszek do pieczenia, kwaśną śmietanę i zagnieść. Zagniecione ciasto owinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na ok. 30 minut. Po tym czasie wyjąć ciasto podzielić na 2 części, rozłożyć na dwie blaszki o wymiarach (20 x 30 cm).
Na rozwałkowane ciasta kruche rozsmarować powidła i posypać bakaliami. Ubić pianę z białek z cukrem. Pianę wyłożyć na blaty posypane bakaliami. Całość posypać orzechami włoskimi. Piec na złoty kolor 30-40 minut w 180 stopniach.
Gotowe blaty odstawić do wystygnięcia. W tym czasie zrobić masę.

Masa:
100g cukru
1/2 szklanki wody
1 czubata łyżka kakao
3 żółtka
150g masła
Cukier zalać wodą i kakao. Całość zagotować i odstawić do wystygnięcia. Utrzeć żółtka. Do utartych żółtek wlewamy 2 łyżki schłodzonej polewy. Całość miksujemy. Następnie do pozostałej polewy wlewamy żółtka cały czas miksując. Masa powinna się zagęścić.
Zmiksować miękkie masło do którego dodajemy stopniowo zagęszczoną polewę z żółtek. Przygotowaną masę rozsmarowujemy na upieczonym kruchym cieście z bezą. Następnie na masę kładziemy kolejny blat ciasta kruchego tak, aby beza z orzechami była na wierzchu ciasta.

Uwagi: Ciasto należy przełożyć dzień wcześniej, aby blaty zmiękły.

Smacznego!
WILGOTNE CIASTO CZEKOLADOWE

To wilgotne, mocno czekoladowe ciasto z obfitą warstwą masy z mascarpone i kremówki.

Jeśli dodatkowo masę śmietanową udekorujecie świeżymi truskawkami lub malinami ciasto będzie jeszcze odświętniej wyglądać i smakować.

Ciasto:
* 1 szklanka mąki
* 3/4 szklanki cukru
* 100 g startej na tarce mlecznej czekolady
* 1/3 szklanki kakao
* 1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia
* 1 jajko
* 1/2 szklanki maślanki
* 1/2 szklanki oleju
* 1/2 szklanki gorącej wody
* 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
* 2 szczypty soli

Warstwa śmietanowa:
* 250 g mascarpone
* 300 ml kremówki (36%)
* 1,5 łyżki cukru pudru

Dodatkowo:
* 50 g startej na tarce gorzkiej czekolady

Wszystkie składniki ciasta (oprócz wody) umieszczamy w misce i miksujemy do chwili połączenia się. Następnie dodajemy wodę i miksujemy jeszcze pół minuty.

Spód tortownicy o średnicy 22 cm wykładamy papierem do pieczenia a boki natłuszczamy olejem. Przelewamy do niej ciasto i wstawiamy do nagrzanego do 160 stopni piekarnika. Pieczemy 60 minut (lub jeśli po tym czasie patyczej wbity w środek ciasta wychodzi mokry, to trochę dłużej).

Kiedy ciasto wystygnie przygotowujemy masę śmietanową. Mascarpone, kremówkę i cukier umieszczamy w wysokiej misce i miksujemy (początkowo na niskich obrotach, ponieważ będzie chlapać, później jednak na najwyższych obrotach) do czasu aż masa będzie sztywna - sztywniejsza niż sama ubita śmietana. Masę wykładamy na ciasto i posypujemy gorzką czekoladą.

Smacznego :)
Ciasto milionera

Składniki na kruchy spód:

175 g mąki pszennej
125 g pokrojonego w kostkę masła
50 g pokruszonego brązowego cukru (można użyć cukru pudru)

Posmarować tłuszczem lub wyłożyć papierem do pieczenia blaszkę o wymiarach 19 x...
Potrójnie musowe ciasto czekoladowe
Składniki na ciasto czekoladowe:

85 g masła
200 g gorzkiej czekolady, posiekanej
3/4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
1,5 łyżeczki ekstraktu z wanilii
4 duże jajka, białka i żótka osobno
1/3 szklanki jasnego brązowego cukru
szczypta soli
Masło, posiekaną drobno czekoladę, kawę - włożyć do szklanej miseczki i roztopić w kąpieli wodnej na gładką, błyszczącą masę. Zdjąć z kąpieli wodnej, lekko przestudzić. Do masy dodać żółtka, ekstrakt z wanilii i dokładnie wymieszać rózgą. Odstawić.

W misie miksera ubić białka ze szczyptą soli, na sztywną masę. Dodawać cukier, stopniowo, łyżka po łyżce, cały czas ubijając.

1/3 ubitych na sztywno białek dodać do masy czekoladowej i delikatnie wymieszać. Następnie dodać resztę piany i delikatnie wymieszać, by białka nie opadły.
Tortownicę o średnicy 24 - 25 cm wysmarować masłem (samo dno), wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto przełożyć do tortownicy, wyrównać.
Piec w temperaturze 160º przez około 18 - 20 minut. Wyjąć z piekarnika, odstawić do ostudzenia. Ciasto bardzo urośnie, ale podczas studzenia powinno opaść.
Mus z gorzkiej czekolady:
2 łyżki kakao
5 łyżek ciepłej wody
200 g czekolady gorzkiej, posiekanej
1,5 szklanki śmietany kremówki 30%, schłodzonej
1 łyżka cukru pudru
szczypta soli
Kakao wymieszać w kubeczku z ciepłą wodą, odstawić do przestudzenia.
Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, lekko przestudzić. Do przestudzonej czekolady dodać wodę z kakao i wymieszać.
Śmietanę kremówkę ubić z solą na sztywno w misie miksera, pod sam koniec ubijania dodając cukier puder.
Do masy czekoladowej dodać 1/3 ubitej śmietany, delikatnie wymieszać. Dodać resztę ubitej śmietany i wymieszać, uważając by piana nie 'siadła' i by nie było smug.
Gotowy mus wylać na wystudzone wcześniej ciasto, wyrównać. Lekko uderzyć formą o blat, by usunąć większe pęcherzyki powietrza. Wstawić do lodówki, na godzinę, do schłodzenia.
W tym czasie przygotować górną warstwę.
Mus z białej czekolady:
1 łyżeczka żelatyny
1 łyżka wody
170 g białej czekolady
1,5 szklanki śmietany kremówki 30%, schłodzonej
Białą czekoladę posiekać i umieścić w miseczce.
W innej małej miseczce wymieszać żelatynę z wodą, odstawić do napęcznienia.
Pół szklanki śmietany kremówki podgrzać w garnuszku do temperatury wrzenia. Zdjąć z palnika, dodać napęczniałą żelatynę i wymieszać, do jej rozpuszczenia. Następnie od razu zalać posiekaną wcześniej białą czekoladę, mieszać od czasu do czasu, by czekolada się roztopiła (można chwilę podgrzać w mikrofali, jeśli masa się ochłodzi). Schłodzić do temperatury pokojowej.
W misie miksera ubić pozostałą kremówkę. Do wystudzonej masy czekoladowej dodać 1/3 ubitej śmietany, bardzo delikatnie wymieszać. Dodać resztę ubitej śmietany i wymieszać, uważając by piana nie 'siadła'.
Gotowy biały mus wylać na zastygniety wcześniej mus z gorzkiej czekolady, wyrównać. Wstawić do lodówki, na kilka godzin, do całkowitego schłodzenia. Udekorować startą czekoladą.
Ciasto Milka

Składniki:
Biszkopt (będą potrzebne 2):
2 jajka
2 łyżki cukru
2 łyżki mąki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia (dałam 1/4)
1 i 1/2 łyżki kakao
2 łyżki ciepłej wody
Krem:
670 ml mleka
70 g mąki ziemniaczanej lub kukurydzianej
2 i 1/2 łyżki cukru
70 g białej czekolady
170 g margaryny (zwykłej, twardej ! lub masła)
100 g cukru pudru

Polewa:
140 g mlecznej czekolady
3 łyżki mleka
2 i 1/2 łyżki cukru
100 g margaryny
Tort rumuński

Ciasto:
- 250 g mąki
- 120 g miodu
- 120 g cukru pudru
- 100 g zmielonych orzechów włoskich
- 1 jajko + 1 żółtko
- 1 łyżeczka sody




Wszystkie składniki połączyć razem i zagnieść. Ciasto podzielić na 6 równych części. Każdą z nich po kolei wałkować na placek wielkości formy - 24 cm średnicy (u mnie 26 cm) i piec w temp. 180 st.C na rumiano (piekłam po 8 minut). Forma do pieczenia powinna być wyłożona pergaminem.

Masa:
- 200 g cukru pudru (może być trochę mniej)
- 200 g masła
- 150 g zmielonych orzechów włoskich
- 3 żółtka
- 2 duże cukry waniliowe
- 1 szkl. kwaśnej śmietany
- sok z 1/2 cytryny
- ew. dżem śliwkowy do przełożenia




Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym oraz żółtkami na kremową masę. Wsypać orzechy , a następnie dodawać po 1 łyżce śmietanę ubitą z sokiem cytrynowym. Gotową masą przekładać ostudzone placki , na koniec posmarować także wierzch i boki tortu , udekorować orzechami. Ja dodatkowo jeszcze dwa razy przełożyłam ciasto dżemem śliwkowym.
Autorka radzi , aby tort pozostawić na 1 dzień w temp. pokojowej (pod przykryciem), żeby placki zmiękły , a dopiero potem wstawić do lodówki. U mnie placki od samego początku były mięciutkie , więc od razu wstawiłam całość do lodówki.

Uwagi:
Ciasto wyszło bardzo klejące i nie pomagało podsypywanie mąką , dlatego przed formowaniem włożyłam je na jakiś czas do lodówki , a potem wałkowałam pomiędzy dwoma kawałkami folii. Po przeniesieniu do tortownicy też pomagałam sobie folią , bo ciasto oblepiało palce. Dodatkowo miałam utrudnione zadanie , bo piekłam w większej formie i placki były bardzo cienkie.

- See more at: http://arabeskawaniliowa.blogspot.com/2010/12/tort-rumunski.html#sthash.DAXXBjE2.dpuf
Ryż inaczej;))

2 woreczki ryżu ugotować w osolonej wodzie z płaską łyżeczką kolendry. Przygotować sos: 2 łyżki serka emilki wymieszać z 3 łyżkami jogurtu, płaską łyżeczką ostrej musztardy, sprasowanym ząbkiem czosnku, łyżeczką soku z cytryny, 1/3 łyżeczki kurkumy, 1/3 łyżeczki przyprawy curry, 1/3 łyżeczki pieprzu ziołowego i posiekanymi ulubionymi ziołami.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation
Następna strona