Kuchnia

torty

tort makowy http://rozowakuchnia.blox.pl/2013/09/Tort-na-zakonczenie-lata.html

5 jajek
50 gram margaryny rozpuszczonej
20 dag cukru pudru
3 łyżki tartych migdałów ( Kupuje gotowe BackMit)
20 dag mąki pszennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
1 płaska łyżka proszku do pieczenia
200 gram maku mielonego ( gotowy kupuje BackMit)

Miksujemy osobno żółtka z połową cukru . Białka miksujemy z drugą połowa cukru .

Do masy żółtkowej wsypujemy mąki przesiane z proszkiem do pieczenia. Na najmniejszych obrotach delikatnie zamieszać. Teraz dodajemy migdały, rozpuszczona margarynę i mak wymieszany , delikatnie zamieszać. Białka dodajemy na samym końcu teraz bierzemy mikser i delikatnie na najmniejszych obrotach 2-3 razy zamieszać. Przekładamy masę makowo migdałową do tortownicy 26 cm pieczemy na papierze do pieczenia 25 minut w 170 stopniach.

Ostudzony biszkopt kroje na trzy blaty. Dwa z nich nasączam pączem .

Poncz:



Wino FRANCUSKIE półwytrawne białe CELEBRO 200 ML

wódka czysta 50 ml

cola 150 ml

sok z cytryny 2 łyżki

Wymieszać składniki i nasączać nim biszkopt

Krem:
Śmietana 30 % 800 ml

czekolada mleczna 100 gram

czekolada biała do dekoracji 100 gram

Rozpuszczamy w kąpieli wodnej czekoladę mleczną i dodajemy do ubitej śmietany . Przekładamy masą biszkopt makowo migdałowy. Posypujemy startą czekolada białą .Tort na zakończenie lata
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation