Kuchnia

przepisy - przekąski

Makaron z wędzonym łososiem

Potrzebujemy (porcja na dwie głodne osoby):

250g makaronu spaghetti
150g wędzonego łososia w plastrach
300g śmietany 18% (duże opakowanie)
1 duże jajko
1 cebula
pieprz, sól
zioła prowansalskie
oliwa z oliwek

Gotujemy makaron tak, aby był al dente. Płuczemy, odcedzamy.
Cebulę kroimy w drobną kostkę i szklimy na 2 łyżkach oliwy z oliwek.
Plastry wędzonego łososia rwiemy za pomocą widelca na małe kawałki.
Śmietanę przekładamy do miseczki i wbijamy do niej jajko, dokładnie mieszamy, przyprawiamy solą, pieprzem i ziołami.
Na zeszkloną cebulę wrzucamy ugotowany makaron, posmażamy około 2 minut, następnie zalewamy go masą śmietanowo-jajeczną, energicznie mieszamy.
Na sam koniec do makaronu wrzucamy porwanego na kawałki łososia, mieszamy. Podgrzewamy na średnim ogniu jeszcze około dwóch minut. Podajemy na ciepło.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation