Kuchnia

przepisy

Trufle z herbatnikami

300 g herbatników

25 g kremu w typie nutelli

25 g gorzkiej czekolady

90 g cukru

15 łyżek mleka

35 g masła

cukier wanilinowy

olejek rumowy (pominęłam, bo nie przepadam)


+ czekolada/kakao do obtaczania



Herbatniki drobno kruszymy.

Cukier i cukier wanilinowy wsypujemy do rondelka i podgrzewamy na malym ogniu, aż zbrązowieje. Nie mieszamy, jedynie potrząsamy. Dodajemy wszystkie składniki oprócz herbatników i podgrzewamy do powstania jednolitej masy. Lekko studzimy i mieszamy z herbatnikami. Żeby masa nie lepiła się do łapek, maczamy je w zimnej wodzie i formujemy kulki. Odstawiamy je do stwardnienia do lodówki. Na koniec pozostaje tylko obtoczyć je w rozpuszczonej czekoladzie lub kakao i wstawić na noc do lodówki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation