Kuchnia

Kulinaria - obiadowo

Zupa z ciecierzycy

Składniki
250g ciecierzycy
1 puszka pomidorów
1 cebula
3 ząbki czosnku
3 średnie ziemniaki
sól
½ łyżeczki pieprzu cayenne
1–2 łyżeczki curry w proszku
½ szklanki śmietany, 12%
2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju
kolendra
Przygotowanie
Ciecierzycę moczymy w zimnej wodzie przez ok. 12 godzin, następnie odcedzamy i zalewamy wodą, powinna być dobrze przykryta. Gotujemy na wolnym ogniu.
Dodajemy do niej podsmażoną cebulę, posiekany czosnek i pokrojone pomidory z puszki, wraz z zalewą. Gotujemy zupę, aż ciecierzyca będzie miękka. Tłuczkiem do ziemniaków delikatnie rozgniatamy ciecierzycę. Chodzi o to, aby część ciecierzycy delikatnie rozdrobnić.
Gdy zupa się gotuje, obieramy ziemniaki i kroimy w dużą kostkę. Zalewamy wodą i gotujemy przez kilka minut. Odcedzamy i dodajemy do zupy. Całość gotujemy, aż ziemniaki będą miękkie.
Do zupy dodajemy śmietanę, przyprawiamy ją solą, pieprzem cayenne (zalecam ostrożność, jeśli nie lubicie zbyt ostrego smaku) i curry. Przed podaniem zupę posypujemy posiekaną kolendrą. Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation