Kuchnia

Kulinaria

panna cotta z truskawkowym sosem - lekki deser na lato


Składniki (na 2 porcje):

- 250 g kremówki

- 1 laska wanilii

- 40 g białej czekolady

- 2 łyżeczki żelatyny

Na sos:

- 200 g truskawek

- 1 kopiasta łyżka dżemu truskawkowego (ja użyłam tego)

- opcjonalnie cukier




Żelatynę zalewamy odrobiną zimnej wody i odstawiamy do napęcznienia.

Do rondla o grubym dnie wlewamy kremówkę. Laskę wanilii rozkrawamy wzdłuż, wydłubujemy ziarenka i dodajemy do śmietany. Laskę przekrojoną na mniejsze kawałki dodajemy również. Całość podgrzewamy na małym ogniu, aż śmietana się zagotuje. Szybko ściągamy z ognia, laskę wanilii wyciągamy, dodajemy żelatynę i czekoladę i całość mieszamy aż oba składniki się dobrze rozpuszczą. Przez sitko plewamy do foremek lub pucharków i wstawiamy do lodówki do stężenia.

Truskawki i dżem blendujemy na jednolitą masę. Słodzimy do smaku (ja nie słodziłam). Chłodzimy. Gotowym sosem polewamy panna cottę. Podajemy na zimno.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation