Kuchnia

Kuchenne pichcenie

MojeTworyPrzetwory: Pavlova - moja pierwsza!




Składniki:

5 białek z dużych jaj
280 g drobnego cukru
1 łyżeczka soku z cytryny
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
szczypta soli

200 g mascarpone
400 ml śmietany 36%
3 łyżki cukru pudru

200 g jeżyn
200 g borówki
pestki z 1/2 granata
listki mięty

Przygotowanie:
ubić białka ze szczyptą soli na najwyższych obrotach miksera na sztywną pianę
dodać sok z cytryny
cukier łączymy z mąką ziemniaczaną i dodajemy łyżka po łyżce do już ubitych białek w około 1-dno minutowych odstępach
dodajemy tak do końca miksując cały czas na najwyższych obrotach - aż cukier się sjończy i piana będzie gęsta i błyszcząca
piekarnik nagrzewamy do 180 stopni
na blasze od piekarnika układamy papier i odrysowujemyna nim koł 0 średnicy około 22 cm
na papier wykładamy pianę, najlepiej uformować jest wyższe boki z piany
wstawiamy bezę do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i odrazu zmniejszamy temperaturę do 120 stopni, pieczemy: czytaj suszymy ją 2 godziny
po tym czasie studzimy przy uchylonych drzwiczkach
na drugi dzień robimy krem (chociaż ja rano upiekłam bezę a już późnym popołudniem ją dokańczałam)
w misie miksera umieszczamy mascarpone, śmietanę i miksujemy aż krem będzie puszysty i gęsty, pod sam koniec dodajemy cukier puder
masę delikatnie wykładamy na bezę, dekorujemy owocami - u mnie jeżyny, borówki i granat oraz listkami mięty
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation