Kuchnia

Ciasta

Wieniec cynamonowy

1,5 łyżeczki suszonych drożdży instant
1/4 szklanki ciepłej wody
70 gramów masła
3/4 płaskiej łyżeczki soli
3/4 szklanki mleka
570 gramów mąki
3 łyżki cukru
1 jajo
Do posmarowania: 4 łyżki masła, roztopionego i ostudzonego
Do posypania ciasta: pół szklanki cukru i pół łyżki cynamonu (wymieszane w miseczce)


Do małego garnka wlewamy mleko i wrzucamy pokrojone w kostkę masło. Gotujemy dopóki całe masło się nie rozpuści, a następnie studzimy.
W osobnej misce mieszamy składniki suche (mąkę, drożdże, sól i cukier), a potem dodajemy ostudzone masło z mlekiem, wodę i jajko. Zagniatamy ręcznie na gładkie ciasto. Wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką, odstawiamy w ciepłe miejsce i spokojnie czekamy mniej więcej godzinę, aż ciasto wyrośnie. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni Celsjusza.
Ciasto trzeba rozwałkować na prostokąt o wymiarach 50 na 40 cm. Rozwałkowane smarujemy ostudzonym masłem i posypujemy cukrem zmieszanym z cynamonem. Zawijamy wzdłuż dłuższego boku i przecinamy wzdłuż. Trzeba pamiętać, żeby zacząć nacinać 8 cm. od górnej krawędzi. Potem zaplatamy warkocz. Łączymy oba końce i formujemy wieniec. Film, który jest podlinkowany we wstępie do tego przepisu, powinien rozwiać wszystkie Wasze wątpliwości.
Układamy na blasze, wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na kolejne 30 minut. Przed wstawieniem do piekarnika jeszcze raz smarujemy stopionym masłem i posypujemy cukrem.
Pieczemy około 30 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation