Kuchnia

kuchnia

Rolady wołowe śląskie

Składniki

4 podłużne płaty mięsa wołowego (najlepiej z udźca)
2 kiszone ogórki
1 cebula
4 łyżeczki musztardy
2 grube plastry wędzonego boczku
sól, pieprz
smalec lub olej


Sposób przygotowania

Mięso rozbij delikatnie tłuczkiem. Ogórek, cebulę i boczek pokrój w dość cienkie słupki. Płaty mięsa posmaruj z jednej strony musztardą, ułóż na nich ogórek, cebulę i boczek, posyp solą i grubo mielonym pieprzem. Załóż dłuższe brzegi mięsa ponad nadzieniem, a potem zwiń w rolady i obwiąż białą bawełnianą nicią. W brytfannie rozgrzej smalec lub olej i obsmaż na nim rolady. Potem przykryj brytfannę, wstaw ją do piekarnika nagrzanego do 220°C i piecz do miękkości, podlewając od czasu do czasu wodą, a jeszcze lepiej - bulionem wołowym.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation