Kuchnia

Kulinaria

Quesadilla z kiszoną kapusta i wieprzowiną
1 quesadilla = obiad dla 1 osoby lub przekąska dla dwóch/trzech

1 łyżeczka oleju + trochę do smażenia placków
1 łyżka cebuli, drobno posiekanej
100 g kiszonej kapusty, drobno posiekanej
2 łyżki majonezu
2 łyżeczki keczupu
2 pszenne tortille (ok. 20 cm średnicy)
80 g pieczonej wieprzowiny (resztki z pieczeni)
80 g sera Cheddar, startego

Rozgrzej olej na patelni i zeszklij na nim cebulę. Dodaj kapustę kiszoną (jeśli jest za kwaśna, możesz ją wcześniej przepłukać) i duś do miękkości, pod przykryciem, około pół godziny. Jeśli trzeba, dolewaj od czasu do czasu po łyżce wody. Pod koniec duszenia zdejmij pokrywkę, żeby resztki płynów odparowały. Miękką kapustę odstaw na bok, żeby nieco przestygła (możesz ją też przygotować odpowiednio wcześniej).

Wymieszaj majonez z keczupem na gładki sos.

Na jednej z tortilli rozłóż równą warstwą podduszoną i przestudzoną kapustę, zostawiając około 1 cm wolnej przestrzeni od brzegu. Na kapuście połóż wieprzowinę, porwaną na małe kawałki. Mięso posyp serem i skrop sosem majonezowym. Całość przykryj drugą tortillą i dociśnij ją lekko dłońmi.

Na odpowiednio szerokiej patelni, rozgrzej niewielką ilość oleju i zrumień quesadillę z obu stron. Smaż na niedużym ogniu, dopóki ser się nie rozpuści. Po zdjęciu z patelni pokrój ją ostrym nożem na trójkąty, jak pizzę.

Podawaj z gęstą, kwaśną smietaną lub/i z pomidorową salsą.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation