DIY - zrób to sam

Świetne pomysły

Kurczak w miodzie i oregano (przygotowujemy dzień przed przyrządzaniem)
- podwójna pierś kurczaka
marynata:
- niepełna łyżka miodu
-3 ząbki czosnku
- 2 łyżko oliwy
- sól, pieprz (najlepiej cayenne)
-2 łyżki posiekanego świeżego oregano
Fondue POMIDOROWE
- 2 posiekane szalotki lub większa cebula
- 1 łyżka oliwy lub masła
-1/4 szklanki wywaru drobiowego
-2/4 szklanki wina białego/wermutu (ja używam cabernet blanc, zawsze kupuje na stronie 6win.pl bo mają fajne wina w dobrej cenie)
- 2 szklanki pulpy pomidorowej* (przepis poniżej)
-2 ząbki startego czosnku
- *1/2 szklanki posiekanej bazylii (lub pietruszki wg Julii)
-sól i pieprz do smaku
- *2 kromki chleba (zmiksowane w blenderze) + ząbek czosnku + ziół prowansalskich
-szczypta cukru (kiedy sos będzie za kwaśny)

Kurczaka kroimy w poprzek na pół lub na więcej części, żeby uzyskać cienkie filety. Dzień przed przygotowaniem łączymy składniki do marynaty i wkładamy do niej mięso. Odstawiamy do lodówki na noc.

Najpierw przygotowujemy pulpę według Julii: Pomidory wrzucamy do dużego garnka z wrzącą wodą i odliczamy 10 sekund. Wyjmujemy z wody. Wycinamy nasady szypułek i zdejmujemy skórkę (począwszy od nacięcia). Kroimy na pół i usuwamy komory nasienne (wszystkie nasionka) i wyciskamy nadmiar soku.Takie pomidory rozdrabniamy, tworząc pulpę.
Cebulkę szklimy na złoto na oliwie lub maśle.Kiedy zmięknie, wlewamy wino i wywar drobiowy. Dusimy, aż do momentu, kiedy płyn uzyska konsystencję gęstego syropu. W tym czasie miksujemy chleb i smażymy na suchej patelni z ząbkiem czosnku i ziołami (* tego nie ma w przepisie. Ja tak robię, aby sos był gęstszy i bardziej treściwy. Możemy pominąć.)
Do cebulki dodajemy pulpę, starty czosnek, bazylię oraz chleb. Dusimy na wolnym ogniu, aby pomidory się ugotowały, a następnie (jeśli trzeba) doprawiamy pietruszką. Trzymamy na ogniu ok. 3 min. (ja trzymałam nieco dłużej, aby sos zgęstniał). Podajemy np. z grillowanym kurczakiem.
Grillowany kurczak w miodzie z estragonem:
Mięso wyjmujemy z lodówki i grillujemy (np. na grillowej patelni). Podajemy z sosem i listkami oregano.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation