Kuchnia

Kulinaria

Kruche ciasto z jagodami i mascarpone

Składniki:
Ciasto
250 g mąki pszennej
250 g mąki krupczatki
250 g masła
3/4 szklanki cukru pudru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 jajka

Wszystkie składniki zagniatamy. Powinno powstać bardzo elastyczne i miękkie ciasto. Dzielimy je na dwie części, jedną większą, drugą mniejszą. Większą rozwałkowujemy, wykładamy nią blachę wyłożoną papierem do pieczenia (25 cm na 30 cm) i pieczemy ok. 15 minut w nagrzanym do 180 stopni piekarniku. Wyjmujemy i lekko studzimy. Pozostałą część wkładamy do zamrażarki na ok. 1 godzinę, aby łatwiej się ją ścierało (u mnie była ok. 20 minut, więc ciasto na wierzch potargałam w palcach).

Masa mascarpone
250 g mascarpone
2 jajka
3 czubate łyżki cukru pudru
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
jagody (świeże lub mrożone, ale nie rozmrażamy ich)
cukier puder do oprószenia

Serek miksujemy (lub mieszamy łyżką, ja tak zrobiłam) z jajkami, ekstraktem i cukrem. Masa będzie dosyć rzadka. Wylewamy ją na lekko ostudzone ciasto i na masę wykładamy jagody (u mnie tyle, aby pokryły ciasto - ok. 400 g).
Na jagody ścieramy pozostałe ciasto. Wkładamy do piekarnika (180 stopni) i pieczemy ok. 45 minut.
Po wyjęciu i ostygnięciu posypujemy obowiązkowo cukrem pudrem.
Smacznego!:-)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation