Kuchnia

Jedzonko

pesto bazyliowe

składniki:

pęczek bazylii (u mnie cała doniczka)
około 50 g orzeszków piniowych (sosnowych)
40 g startego parmezanu
mały ząbek czosnku
75-100 ml oliwy z oliwek
przyprawy: sól

wykonanie:
orzeszki lekko prażymy na suchej patelni. liście bazylii, orzeszki, czosnek i szczyptę soli wrzucamy do miski i miksujemy blenderem. powoli wlewamy połowę oliwy. miksujemy, a gdy sos jest zbyt gęsty dolewamy jeszcze odrobinę oliwy. następnie dodajemy starty parmezan i resztę oliwy i miksujemy. przyprawiamy solą i pieprzem, można dodać kilka kropli soku z cytryny. pesto przekładamy do małego słoiczka, na wierzch wlewamy łyżeczkę oliwy i przechowujemy w lodówce maksymalnie tydzień.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation