Kuchnia

bułeczki

kulinarna mekka: świeże, pyszne pieczywo i tylko 5 minut pracy? niemożliwe? możliwe! artisan bread. 710 ml letniej wody
20 g świeżych drożdży lub 10 g suchych
2 łyżki soli (naturalnej, bez dodatków)
1 kg chlebowej mąki pszennej, np. poznańskiej* (zawartośc białka musi być ok. 10,2 g lub więcej)


wodę wlać do plastikowego naczynia (np. miski) o ok. 5 litrowej pojemności. Dodać sól i drożdże rozrobione w odrobinie wody, wymieszać. mąkę (nie przesiewać!) wsypać do miski i wymieszać drewnianą łyżka, tylko połączenia składników. mąka powinna byc równomiernie nasączona wodą.

naczynie przykryć pokrywą lub folią. nie powinno być jednak zamknięte hermetycznie. gazy tworzące sie podczas rośniecia ciasta muszą miec ujście. odstawić na ok. 2 godziny w temperaturze pokojowej. następnie wstawić naczynie do lodówki.

przed pierwszym użyciem ciasto powininno spędzić w lodówce ok. 12 godzin i może w niej pozostać przez następne 14 dni.

w dniu pieczenia wyjąć miskę z lodówki, ciasto oprószyć lekko mąką i oddzielić (najłatwiej przy pomocy noża) odpowiednia część. miskę z pozostałym ciastem przykryć i włożyć ponownie do lodówki, do następnego użycia.

dłonie dobrze oprószyc mąką i przez ok. minutę formować ciasto delikatnie naciągajac górną powierzchnię do dołu, lekko przy tym obracając ciasto. uformować, starając się nie ugniatać przy tym ciasta i zostawić do urośnięcia (bułki ok. 20 minut, bagietki ok. 30 minut, chleb ok. 40 minut) na oprószonej mąka stolnicy. przkryć lnianą lub bawełnianą ściereczką.

przed pieczeniem naciąć.

piec w temperaturze 225° przez ok. 20-25 minut* (najlepiej na kamieniu) z parą. w tym celu wstawić na spód piekarnika żaroodporną miseczkę wypełnioną wodą (ok. 250 ml). po upływie ok. 15 minut wyjąć miseczkę i wypuścić parę z piekarnika.

wystudzić na kratce.

*z ciasta można również uformować bułki lub chleb. W tym przypadku zmienia sie naturalnie czas pieczenia. bułki (czas pieczenia ok. 15 minut) lub bochenki ( ok. 600 g, czas pieczenia 30-40 minut) powinny być po upieczeniu złote, a po uderzeniu od spodu mają wydawać głuchy odgłos.

wskazówki:

jak już wyżej wspomniałam, ciasto utrzymuje świeżość w zamkniętym naczyniu, w lodówce, do 14 dni. w razie potrzeby po prostu wyjąć i odkroić potrzebną ilość!

ciasto można również zamrozic. w tym celu wlożyć odpowiednią ilość do plastikowych woreczków do zamrażnia lub hermetycznych pojemników. dzień przed pieczeniem włożyć do lodówki i odmrozić.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation