Kuchnia

przetwory

Dżem śliwkowy z wanilią

Składniki (3 słoiczki):
1,5 kg śliwek
200 g cukru waniliowego (domowego; lub 200 g cukru + laska wanilii)
100-300 g cukru białego (do smaku)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Śliwki przetnij na pół, pozbaw pestek, a następnie pokrój na niewielkie kawałki. Zasyp cukrem i odstaw na noc. Następnego dnia smaż na małym ogniu, na początku mieszając sporadycznie, a gdy płyn odparuje, coraz częściej. Uważaj, by całość nie przypaliła się.
Dżem smaż do momentu otrzymania pożądanej konsystencji. Czas zależał będzie od poziomu dojrzałości śliwek i ilości dodanego cukru. Moje były bardzo twarde i posłodziłam je dosyć hojnie - całość trwała około 2,5-3 godziny. Oczywiście dżem w momencie zdejmowania z ognia nie będzie całkowicie gęsty - ostateczny poziom gęstości osiągnie dopiero po całkowitym przestygnięciu.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation