Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

Przepis: Razowe ciasto z porzeczkami - Przepisy - Polska Gotuje - przepisy kulinarne na smaczne dania

Ciasto amarantusowe z porzeczkami i śliwkami
Ciasto amarantusowe z porzeczkami i śliwkami
Kruchy placek z porzeczkami pod bezą
Kruchy placek z porzeczkami pod bezą
razowe pierniczki z bakaliami1
Razowe pierniczki z bakaliami
Kuchmistrz ugotował razowe bułeczki z żurawiną
Razowe bułeczki z żurawiną
Razowe naleśniki
Razowe naleśniki z grilla
tartaletki z czerwoną porzeczką
Maślane tartaletki z czerwoną porzeczką

Razowe ciasto z porzeczkami

Przepis na małą kwadratową blaszkę (22cm) lub keksówkę ok. 20-25 cm. Zamiast porzeczek możecie użyć innych sezonowych owoców, a przez cały rok jabłek lub brzoskwiń z puszki.
Razowe ciasto z porzeczkami
Razowe ciasto z porzeczkami

Razowe ciasto z porzeczkami
Razowe ciasto z porzeczkami

Autor
silasmaku silasmaku moje przepisy (21)
[Pin It]
Składniki

- mąka pszenna razowa: 250 gramów
- oliwa z oliwek: 0.25 szklanki
- jajka: 2 sztuki
- brązowy cukier: 0.67 szklanki
- proszek do pieczenia: 1 łyżeczka
- mleko: 60 mililitrów
- czerwone porzeczki: 200 gramów
- ekstrakt z wanilii: 1 łyżeczka
- cukier puder do posypania ciasta: 1 łyżka
Liczba porcji: 6
Czas przygotowania: 55 min.
Przepis – sposób przygotowania

1

Porzeczki przebrać, usunąć gałązki, umyć i osuszyć na sicie. Jajka ubić dodając na zmianę cukier i oliwę na gładką, jasno brązową masę. Dodać mleko, ekstrakt z wanilii i jeszcze raz zmiksować. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i połączyć z mokrymi składnikami za pomocą drewnianej łyżki (tak jak w przypadku muffinek). Foremkę wyłożyć papierem do pieczenia (żeby się lepiej trzymał można posmarować masłem) i przelać ciasto. Na wierzchu ułożyć owoce. Piec w temp. 180 st. C przez około 45 minut (do tak zwanego suchego patyczka- wbić drewniany patyczek (do szaszłyków) lub wykałaczkę w ciasto i sprawdzić, czy patyczek nie jest mokry od ciasta). Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation