Kuchnia

Przetwory

Suszone pomidory

Składniki (1 słoiczek)
1 kg pomidorów lima
1 szklanka oleju lub oliwy
bazylia
oregano
sól
płatki suszonej chili
1 łyżeczka octu
Wykonanie
Pomidory przecinamy wzdłuż i usuwamy gniazda nasienne. Na blasze wyłożonej folią aluminiową ciasno układamy obok siebie pomidory. Każdy z nich solimy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 70-80ºC i suszymy. U mnie trwało to około 10 godzin. Pomidory powinny zmniejszyć swoją objętość, a brzegi zawinąć się do środka. Wysuszone warzywa mieszamy z posiekanymi ziołami (można użyć suszonych), dodajemy ocet i płatki chili. Pomidorki wkładamy do wyparzonego słoika. Olej lub oliwę podgrzewamy kilka minut i zalewamy pomidory. Zakręcamy słoik i odstawiamy do wystygnięcia. Smacznego :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation