Kuchnia

Przepisy

Czekoladowe ciasto z kaszy manny. Bez pieczenia

Do garnka wsypujemy 1/2 szklanki kaszy manny, 2 łyżki gorzkiego kakao i wlewamy 2 szklanki zimnego mleka. Stawiamy na niewielkim gazie i gotujemy, cały czas mieszając, aż kasz będzię gęsta. Zdjemujemy masę z ognia, odstawiamy do przestudzenia. Dodajemy 100 ml likieru czekoladowego, mieszamy.
Formę (u mnie ok. 20×15 cm) wykładamy herbatnikami, na to układamy masę z kaszy manny. Na kaszy układamy kolejną warstwę herbatników.
100 g czekolady (u mnie gorzka, ale może też być deserowa lub mleczna, lub wymieszana, zależy czy wolicie bardziej słodko czy czekoladowo), roztapiamy w kąpieli wodnej i polewamy wierzch naszego ciasta. Całość można udekorować bakaliami lub posypką cukrową (np. w kształcie gwiazdek).
Ciasto wstawiamy do lodówki na min. 2-3 h (u mnie na całą noc).
Podajemy z gałką lodów śmietankowych lub porcją bitej śmietany.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation