DIY - zrób to sam

GŁUPOTKI

Piersi z kurczaka (okrojone z tłuszczu)
Robimy nadzienie z serc karczoch oraz szpinaku.
Do smaku: sól, pieprz, czosnek ( według uznania) , suszona bazylia
1 paczka mrożonych średnich serc karczocha (odmrażamy w wodzie), dobrze osuszonych
1 opakowanie pomidorków koktajlowych które kroimy przez pół.
3 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki mąki pszennej
2 - 3 duże ząbki czosnku, drobno posiekane
garść startego parmezanu
2 szklanki tartego sera mozzarella
garść świeżej bazylii można ją np pokroić na wstążki

Użyj ostrego noża, aby utworzyć kieszonkę z każdej piersi kurczaka, uważając, aby nie przekroić całej piersi.

Nadziej każdą kieszeń dużą łyżką nadzienia z szpinaku i serc karczocha.
Użyj wykałaczek aby zamknąć każdą pierś zawierającą dip.
Ułóż piersi w naczyniu żaroodpornym, które zostało wysmarowane odrobiną oleju bądz też oliwy. Dopraw każdą pierś obficie solą, pieprzem, bazylią (może być suszona np Prymat) i czosnkiem (drobno posiekanym)

W średniej misce, połączyć odsączone i pokrojone serca karczoch z przepołowionymi pomidorkami, oliwa z oliwek, mąka, 3 ząbki mielonego czosnku, bazylia suszona, sól i pieprz.
2 łyżki mąki pszennej. Pomoże to wchłonąć i zagęścić soki.
2 - 3 duże ząbki czosnku, posiekane.
Doprawić 3 łyżkami oliwy z oliwek, wedłóg uznania sól, pieprz, bazylia, wyłożyć to na piersi.

Piec bez przykrycia, aż wewnętrzny termometr w najgrubszej część kurczaka pokaże około 155 stopni C. Czas zależy od tego jak duże lub grube są piersi.
Wyjmij kurczaka z pieca ... Uwaga - kurczak nie jest jeszcze w pełni gotowy!
Wysypać na danie garść startego parmezanu i 2 szklanki startego sera mozzarella
Następnie wsadzić ponownie danie do piekarnika aż kurczak osiągnie 165 stopni.
Na sam koniec posyp świeżymi wstążkami bazylii.
Podawać na gorąco.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation