Kuchnia

przetwory

SOK MALINOWY.
(stary, pokoleniowy;)

1kg malin
garść liści od malin
700g cukru
łyżka soku z cytryny (lub szczypta kwasku cytrynowego)

Opłukane maliny zasypuję cukrem. Wlewam 2-3 szklanki wody (do 3/4 malin) i wszystko zagotowuję. Dodaję liście malin i duszę całość około 20 minut.
Następnie przecedzam przez sito, przecieram maliny. Ponownie filtruję sok przez drobne
sitko,a na końcu dodatkowo przez gazę.
Odfiltrowany sok zagotowuję raz jeszcze, dodaję sok z cytryny, ewentualnie
dosładzam, jeśli jest taka potrzeba.
Przelewam do wyparzonych butelek, zakręcam i odstawiam do góry dnem. Studzę, a zimne
postawiam już w normalnej pozycji.
Przechowuję w ciemnym i chłodnym miejscu.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation