Kuchnia

nalewki i likiery

wino z soku brzozowego
składniki
10 l soku z brzozy
2,5 kg cukru
20 g kwasku cytrynowego
3 g pożywki drożdżowej
drożdże winne rasy portwein lub sherry
sposób przygotowania
sok brzozowy zbieramy w marcu lub kwietniu, w maksymalnej ilości 3-5 l z jednego pnia (większa utrata soku jest niebezpieczna dla drzewa). w drzewie wywiercamy otwór o głębokości 8-10 cm na wysokości 0,6-1 m od podstawy drzewa, w ten otwór wkładamy małą rurkę (krótki sztywny wąż gumowy lub plastikowy o śr. ok. 1 cm), pod który podstawiamy lub podwieszamy naczynie na ściekający sok. najwięcej soku zbiera się w tych miejscach pnia, na które świeci słońce, więc najlepiej zrobić w każdym drzewie trzy otwory: od wschodu, od południa i od zachodu. kiedy mamy już wystarczającą ilość soku, rozpuszczamy w nim cukier, dodajemy kwasek cytrynowy i pożywkę drożdżową, mieszamy i zaszczepiamy drożdżami.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation