Kuchnia

Light

Dietetyczne gołąbki. Jeden gołąbek z sosem - ok. 130 kcal!


Jeśli tłustą wieprzowinę zastąpimy chudym,niepodsmażonym mięsem z indyka, kaloryczność gołąbków znacznie się obniży.
Jeden gołąbek z sosem przygotowany ściśle według mojego przepisu ma ok. 130 kcal.



Składniki:

* młoda kapusta (cała kapusta ok. 4,5 kg - 1300 kcal)

Do sosu (cały 200 kcal) :

* 500 ml przecieru pomidorowego (nie soku pomidorowego !!! )
* pół małej cebuli
* 2 łyżki słodkiej papryki
* sól, pieprz
* łyżka klarowanego masła
* koper
* łyżka śmietany 18%

Do farszu (cały 1300 kcal):

* 500 ml fileta z indyka
* 200 gram ryżu (2 woreczki)
* 2 łyżki słodkiej papryki
* sól, pieprz
* 1 cebula
* łyżka oliwy

Z przygotowanego farszu wyszły mi 22 gołąbki.



Przygotowanie farszu:

1. Na rozgrzanej oliwie podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę.

2. Do zmielonego mięsa z indyka dodajemy podsmażoną cebulę i słodką paprykę.
Dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

3. Łączymy z ugotowanym w osolonej wodzie ryżem.



Przygotowanie gołąbków:

1. Z kapusty wycinamy tzw. głąb i gotujemy pod przykryciem w osolonej wodzie. Ugotowaną kapustę wyciągamy. NIE WYLEWAMY WODY w której się gotowała.

2. Z lekko wystudzonej kapusty zdejmujemy liście i zawijamy je razem z farszem w "gołąbki".

3. Na dnie garnka układamy kilka liści kapusty. Na liściach dość ciasno układamy gołąbki, jeden przy drugim.Zalewamy połową wody w której gotowała się kapusta. Reszta wody będzie nam potrzebna do sosu. W czasie w którym gotują się gołąbki, przygotowujemy sos.



Przygotowanie sosu:

1. Na maśle szklimy pokrojoną w kostkę cebulę. Dodajemy przecier pomidorowy i słodką paprykę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem oraz rozcieńczamy wodą w której gotowała się kapusta.
Na koniec dodajemy posiekany koperek i zaklepujemy śmietaną.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation