Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

Ciasto śliwkowe z masą kokosową

Na blaszkę 20×20 cm

Spód:
2 żółtka
1 jajo
1/2 szklanki cukru pudru
1 1/4 szklanki mąki
3 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżka wiórków kokosowych
120 g chłodnego masła lub margaryny

Masa:
1 szklanka śmietanki kremówki 30 lub 36%
2 białka
2/3 szklanki cukru + 1 ły
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 szklanka wiórków kokosowych
+ śliwki, ok. 0,5 kg, wypestkowane i przekrojone na ćwiartki

Mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i cukier puder przesiewamy. Mieszamy z wiórkami kokosowymi. Dodajemy drobno pokrojone lub starte na tarce masło, żółtka i jajo, a następnie szybko wyrabiamy jednolite ciasto. Będzie raczej miękkie, lekko klejące.

Ciasto wałkujemy na leciutko posypanym mąką pergaminie tak, aby było wielkości naszej blachy. Pergamin z ciastem układamy na jej spodzie i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 20 minut, aż ciasto się zezłoci.

W tym czasie śmietankę mieszamy z cukrem (bez 2 łyżek) i wiórkami. Podgrzewamy do zagotowania, często mieszając. Zdejmujemy z ognia i studzimy.

Białka ubijamy z pozostałymi 2 łyżkami cukru na sztywną, lśniącą pianę. Dodajemy przesianą mąkę ziemniaczaną, a na końcu mieszamy z masą kokosową.

Podpieczony spód wyciągamy z piekarnika, układamy na nim śliwki i zalewamy masą kokosową. Pieczemy jeszcze ok. 20 minut, aż masa się zetnie.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation