Ogród

ogród

Słodka kawa.Jak wyhodować roślinę z pestki?

Kawa (Coffea arabica) zdobyła sobie uznanie jako roślina ozdobna dzięki soczyście zielonym liściom. W mieszkaniach dobrze się czuje, jeśli ma sporo wilgoci w powietrzu i jest podlewana wodą bez chloru i soli wapnia (np. przegotowaną). Rozmiar roślin uprawianych w mieszkaniu, początkowo zwykle jednopędowych, wynosi 60-80 cm.

Najlepsze wyniki, również w uprawie pokojowej, osiąga się rozmnażając roślinę ze świeżych nasion. Importowane przez niektóre firmy nasienne czerwone, jagodokształtne owoce zawierają gwarantowane nasiona - są to dojrzałe ziarna kawy zebrane z roślin uprawianych w gorących szklarniach. Rośliny uprawiane w domu z reguły nie wydają żywotnych nasion. Wiosną ziarna wysiewa się grupami po 2-3 w wilgotny piasek o temperaturze 24-26°C (w mnożarce). Siewki początkowo pikuje się w zwykłą kompostową ziemię doniczkową, a następnie przesadza latem w ziemię taką jak dla starszych roślin( może być ziemia dla palm).

Przez cały rok roślina powinna stać w pokoju, w półcieniu, z dala od bezpośredniego nasłonecznienia. W miarę możliwości zimą trzeba zapewnić stanowisko nieco jaśniejsze. Okres wegetacji i kwitnienia trwa od marca-kwietnia do sierpnia-września. Okres spoczynku trwa od października do lutego i roślina powinna go spędzać w umiarkowanej temperaturze 15-20°C. Temperatura podłoża powyżej 16-18 C jest bardziej szkodliwa niż zbyt wysoka temperatura powietrza. Latem, kiedy roślina rośnie podlewać należy obficie, uważając jednak aby nadmiar wody nie pozostawał na dnie doniczki. W tym czasie roślina potrzebuje nieco wilgotniejszego powietrza powinna więc być codziennie spryskiwana. Zimą zależnie od temperatury w pokoju podlewamy oszczędniej, ale nie dopuszczamy do przeschnięcia bryły korzeniowej. Używamy wody miękkiej o pH 4,5. Od kwietnia do sierpnia nawozimy co tydzień, nawozami bez zawartości wapnia. W razie potrzeby przesadzamy na początku okresu wegetacji do obszernej doniczki. Ziemia powinna być zasobna, próchniczna i przepuszczalna(wskazany dobry drenaż).

Wiosną na jej gałązkach pojawiają się białe, pachnące kwiaty o średnicy 1,5 cm. Owoce zawiązują się bez problemu, choć nie zawsze obficie. Po kilku miesiącach osiągają wielkość 1,5 cm, stają się ciemnoczerwone, a ich miąższ jest słodki i bardzo smaczny. Jeśli nasiona chcemy wysiać (sadzonki kawy słabo się ukorzeniają), nie należy z tym zwlekać, bo szybko tracą siłę kiełkowania. Można też je uprażyć i wykorzystać do sporządzenia orzeźwiającego napoju.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation