Kuchnia

Pizza

Pizza ze szparagami


Ciasto na pizzę:

350 gram mąki pszennej
2 łyżeczki suszonych drożdży
szklanka ciepłej wody
2 łyżki oliwy
łyżeczka soli

Przesiejcie mąkę do miski, dodajcie sól i drożdże. Stopniowo wlewajcie wodę i mieszajcie łyżką. Wlejcie oliwę i zacznijcie wyrabiać ciasto rękami. Wyrabiajcie na stolnicy aż będzie elastyczne (czyli około 8-10 minut). Włóżcie do posmarowanej cienką warstwą oliwy miski, przykryjcie ściereczką i odłóżcie w ciepłe miejsce na około godziny.


Serowy beszamel:

2 łyżki masła
2 łyżki mąki
szklanka mleka
pół szklanki tartego sera Bursztyn (lub innego dojrzewającego sera)
pół łyżeczki gałki muszkatołowej
biały pieprz

W rondelku z grubym dnem rozpuśćcie masło na małym ogniu. Dodajcie mąkę i smażcie przez 1-2 minuty. Wlejcie mleko. Cały czas mieszając, dodajcie gałkę muszkatołową i pieprz. Kiedy sos zgęstnieje, zdejmijcie z ognia, dodajcie ser i mieszajcie, aż się rozpuści.


Pizza:

pół pęczka zielonych szparagów
jajko
kilka płatków sera Bursztyn
świeżo zmielony pieprz

Przez chwilę wyrabiajcie wyrośnięte ciasto. Rozwałkujcie na duży placek. Połóżcie na posmarowaną oliwą blachę, przykryjcie ściereczką i odstawcie w ciepłe miejsce na 10 minut. Wyrośnięte ciasto posmarujcie beszamelem, ułóżcie na nim pół pęczka zielonych szparagów (w razie potrzeby odetnijcie zdrewniałe końce i obierzcie szparagi), posypcie płatami sera. Włóżcie do nagrzanego do 220 stopni piekarnika. Po 8 minutach wbijcie jajko. Pieczcie jeszcze 2-4 minuty, aż jajko zetnie się odpowiednio do Waszych preferencji. Posypcie świeżo zmielonym pieprzem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation