Kuchnia

Ciasta inaczej

Krówkowy sernik na zimno

Składniki:

500 g twarogu zmielonego dwukrotnie

250 ml śmietany kremówki

100 g masy krówkowej

2 łyżki żelatyny

100 g herbatników

50 g masła roztopionego



Sposób przygotowania:

Herbatniki rozgnieść na proszek, wymieszać z roztopionym masłem. Wysypać na dno tortownicy (średnica 20 cm) wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać delikatnie ugniatając łyżką. Wstawić do lodówki do czasu przygotowania masy serowej.

Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki wrzącej wody. Delikatnie przestudzić. Ser zmiksować z masą krówkową. Kremówkę ubić na sztywno, dodać do masy serowej, wymieszać. Na końcu dodać przestudzoną żelatynę, szybko zmiksować aby nie było grudek. Jeśli masa wyda się Wam za mało słodka można ją dosłodzić cukrem pudrem. Ja swojej nie słodziłam, masa krówkowa nadała jej wystarczającej słodyczy.

Masę serową wylać na ciasteczkowy spód. Sernik wstawić do lodówki na całą noc lub przy obecnych mrozach, na ok. 15 minut na balkon ;). Gotowy deser można udekorować czekoladą lub kleksami bitej śmietany.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation