Kuchnia

kuchnia

Deser indyjski - kokosowy przysmak
Składniki:

75g masła

200g wiórków kokosowych

175g skondensowanego mleka (w puszce jest 411g, ja dodaje połowe mleka z puszki, wtedy deser jest bardziej soczysty)

3 łyżeczki cukru

kilka kropli barwnika spożywczego (według uznania, ja użyłam różowego)

Masło stopić na małym ogniu, dodać wiórki kokosowe zamieszać.

Do mleka skondensowanego dodać cukier, wlać mleko do wiórków kokosowych i ciągle mieszając, gotować przez 7-10 minut.

Masę zdjąć z ognia i podzielić na dwie części. Do jednej dodać odrobinę barwnika i wymieszać.

Schłodzoną masę uformować i pokroić na prostokąty (ja jeszcze ciepłą masę włożyłam do keksówki i rozprowadziłam na 1/3 wysokości foremki, zostawiłam do wystygnięcia). Studzić jeszcze godzinę i podawać.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation