Książka

Dobre książki

Kurczak po grecku
SKŁADNIKI
1 kurczak (tuszka)
200 ml białego wytrawnego wina
2 cytryny
0,5 szklanki czarnych oliwek
2 gałązki świeżego rozmarynu (używałem suszonego)
główka czosnku
oliwa
sól, świeżo utłuczony pieprz

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Na wstępie kurczaka myjemy i suszymy papierowym ręcznikiem. W żaroodpornym naczyniu dokonujemy pierwszego etapu procesu marynowania. Tuszkę zalewamy winem, solimy, pieprzymy, nacieramy rozmarynem, okładamy ząbkami czosnku w łupinkach oraz plastrami uprzednio sparzonej cytry. Całość posypujemy oliwkami. Przykryte lub zafoliowane naczynie wkładamy na kilka godzin do lodówki ( min. 1 h)
Do rozgrzanego piekarnika z termoobiegiem (200 st.) wkładamy kurczaka pod przykryciem (gotowego do pieczenia kurczaka można uzupełnić ćwiartkami ziemniaków i innych warzyw). Po godzinie pieczenia zdejmujemy pokrywkę i nadal podpiekamy aż tuszka ładnie się zarumieni (ok 40 min.).
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation