Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

Kremówka

Składniki na 12 dużych kremówek:

2 płaty ciasta francuskiego na maśle (320 g każdy)
Przygotować 2 większe płaskie blaszki, wyłożyć je papierem do pieczenia. Na każdą z blaszek rozłożyć gotowy płat ciasta francuskiego, ocieplić go do tempertury pokojowej. Ponakłuwać widelcem.

Piec w temperaturze 200ºC przez około 25 - 35 minut do ciemnozłotego koloru. W czasie pieczenia ciasto będzie rosło i puszyło się do góry - należy przekłuwać wszystkie nierówności widelcem, by ciasto nie wyrosło wysokie. Ciasto powinno być dobrze wypieczone, ale płaskie.

Po tym czasie ciasto przełożyć na kratkę, wystudzić.

Blaszkę o wymiarach 20 x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Upieczone blaty ciasta przyciąć do wymiarów blaszki (najprościej okrągłym nożem do pizzy lub nożem z piłką).

Składniki na masę kremową:

2 szklanki mleka*
1 szklanka śmietany kremówki 36%
1 łyżeczka pasty wanilliowej (lub nasionka z 1 laski wanilii lub 25 g cukru wanilinowego)
150 g cukru
6 żółtek
3 łyżki mąki ziemniaczanej**
1 łyżka mąki pszennej
100 g masła, w temperaturze pokojowej
W garnuszku z grubszym dnem zagotować 1,5 szklanki mleka z cukrem. Po zagotowaniu dolać do niego kremówkę, dodać pastę waniliową, wymieszać, zagotować.

W międzyczasie, w osobnej miseczce zmiksować pozostałe pół szklanki mleka z żółtkami, mąką ziemniaczaną i pszenną (najlepiej blenderem, by nie było grudek). Wlać do zagotowanej masy i ugotować jak budyń - mieszając często by nie zrobiły się grudki i by masa zgęstniała. Masę przykryć folią spożywczą (folia powinna dotykać powierzchni budyniu) i odłożyć do całkowitego ostudzenia.

W misie miksera utrzeć masło na jasną, puszystą masę. Dodać wystudzony budyń, w trzech turach, cały czas ucierając.

Na spód blaszki położyć pierwszy z blatów francuskich (tą nakłuwaną przez Was stroną do góry, by się nie kruszyło). Na wierzch położyć masę kremową, wyrównać. Schłodzić w lodówce przez 1 - 2 godziny.

Składniki na masę śmietankowa:

500 ml śmietany kremówki 36%, schłodzonej***
2 łyżeczki żelatyny rozpuszczone w małej ilości gorącej wody
1 łyżka cukru pudru
Śmietanę kremówkę ubić, pod koniec cukier a następnie rozpuszczoną i przestudzoną żelatynę.

Wykonanie

Wyjać ciasto z lodówki i wyłożyć na nie masę śmietankową (ja wyłożyłam ją przy pomocy szprycy z końcówką w kształcie gwiazdki). Przykryć płatem ciasta francuskiego (pokrojonym wcześniej na 12 części, stroną nakłuwaną widelcem do masy śmietankowej). Oprószyć cukrem pudrem.

Przechowywać w lodówce.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation