Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

Zdrowi na co dzień:

PIECZEMY CHLEB PEŁNOZIARNISTY


ŁATWY CHLEBUŚ
Przepis dostałam od Uli, Ula od Ali a Ala od nie wiem ,ale przepis jest dobry. Chlebuś zawsze się udaje.
SKŁADNIKI:

70 dkg mąki z pełnego przemiału
30 dkg mąki pszennej ( białej)
1/4 szkl. oleju
1 łyż. soli
ziarna : słonecznika, sezamu, siemię lniane( zmielone), ilość wg. uznania . Ja dodaje po 2 łyż. każdego
2-3 szkl. wody

ZACZYN--10 dkg. drożdży+3 łyż. miodu+ 1/2 szkl. wody letniej+2 łyż. mąki= dokładnie wymieszać, przykryć i odstawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.

Do wyrośniętego zaczynu dodajemy resztę składników, dolewając stopniowo wodę, pamiętając, że
każda mąka inaczej wchłania wodę. gdy jest za gęste dolewamy, za rzadkie dosypujemy mąki.
Ciasto wyrabiamy przez około 20 -30 min. Ciasto ma odchodzić od dłoni, elastyczne,pulchne.
Odstawiamy aby wyrosło ,w ciepłym miejscu.
Smarujemy 4- keksówki lub jedną dużą formę olejem, nakładamy 3/4 formy ciastem i odstawiamy do wyrośnięcia( ok. 15 min.)

Następnie wkładamy do nagrzanego piekarnika180- 200 stopni. na ok. 1 godzinę. Piekarnik elektryczny.

Wierzch chlebków smarujemy olejem lub wodą ( przed pieczeniem)

PRAWDA ZE ŁATWO! POWODZENIA!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation