Kuchnia

Dynia

Muffinki dyniowe z czekoladą


Składniki:

* 1 2/3 szklanki mąki
* 1 szklanka cukru
* 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika
* 1 łyżeczka sody
* 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
* 1/4 łyżeczki soli
* 2 duże jajka
* 1 1/4 szklanki puree z dyni
* 110 g stopionego i przestudzonego masła
* 200 g gorzkiej czekolady


Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni a blachę muffinkową wykładamy papilotkami.

Czekoladę kroimy w małą kosteczkę (ja każdą kostkę kroję na 4 części i taka wielkość wydaje mi się odpowiednia :) ). W jednej misce łączymy wszystkie suche składniki (razem z czekoladą), a w drugiej składniki mokre. Składniki mokre dodajemy do składników suchych i mieszamy łyżką do momentu aż składniki w miarę się połączą (czyli nie będziemy już widzieć mąki), ale ciasto nadal będzie miało grudkowatą strukturę. Zbyt długie mieszanie sprawi, że muffinki będą gumiaste.

Papilotki napełniamy do ok 3/4 wysokości masą i pieczemy ok 20 - 25 min.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation