Kuchnia

Muffinki i babeczki

Mega czekoladowe muffinki


Składniki na 12 sztuk:

* 270 g mąki
* 130 g cukru
* 3 łyżeczki kakao
* 2 łyżeczki proszku do pieczenia
* 250 ml maślanki
* 100 ml oleju
* 1 jajko
* 250 g czekolady (użyłam pół na pół gorzkiej i mlecznej)



Czekoladę kroimy na niezbyt małe kawałki (ja każdą kostkę dzielę na 4 części). Mąkę, cukier, kakao, proszek i 150 g czekolady łączymy w misce a następnie dodajemy maślankę, olej i jajko. Chwilę mieszamy łyżką w taki sposób, aby składniki tylko się połączyły.

Formę na muffinki wykładamy papilotkami i wypełniamy ciastem (do 3/4 wysokości papilotki). Pozostałe 100 g pokrojonej czekolady umieszczamy na muffinkach, wciskając ją lekko w ciasto. Formę wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy ok 20 - 25 minut (wbity w środek muffinki patyczek powinien wyjśc suchy).

Fantastycznie smakują jeszcze lekko ciepłe.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation