Kuchnia

Muffinki i babeczki

Muffiny marchewkowo - pomarańczowe z gałką muszkatolową



składniki

- szklanka mąki,
- szklanka tartej marchwi,
- sok z 1 świeżo wyciśniętej pomarańczy,
- łyżeczka sody,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- pół łyżeczki tartej gałki muszkatołowej,
- pół szklanki cukru
- 1 jajko
- łyżka masła

lukier

- łyżeczka jogurtu naturalnego,
- cukier puder (dodajemy tak długo, aż lukier nabierze oczekiwanej konsystencji)

Masło topimy i łączymy z jajkiem, sokiem z pomarańczy (i miąższem). Dodajemy tartą marchew i suche produkty. Jeśli masa jest zbyt gęsta dodajemy trochę mleka. Jeśli rzadka - mąki. Wszystko zależy od wielkości marchwi i soczystości pomarańczy. Formę na muffiny smarujemy masłem, wykładamy papilotki, i wlewamy masę - do 2/3 wysokości. Pieczemy w temperaturze 180 stopni, przez 20-25 minut. Zupełnie wystudzone muffinki polewamy lukrem i ozdabiamy skórką z pomarańczy.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation