Kuchnia

Pizza

Pizzerinki z pieczarkami



Składniki:
na dużą blachę z piekarnika

Ciasto:

1,5 szklanki mąki
25 g drożdży
1,5 łyżki oliwy z oliwek
0,5 szklanki wody
¼ płaskiej łyżeczki cukru
¼ płaskiej łyżeczki soli



Sos pomidorowy:
połowa sosu na pizzę, a druga do smarowania na pizzę ;)

puszka (400g) pomidorów
2 łyżki czerwonego wina
2 łyżeczki przyprawy do pizzy
pół łyżeczki brązowego cukru
2 ząbki czosnku
łyżeczka oregano
łyżeczka bazylii
oliwa
pieprz
sól

Wierzch:

250 g pieczarek
1 mała cebula
75 g startego żółtego sera
łyżeczka oregano

Wykonanie:

Ciasto: Mąkę przesiewamy, dodajemy sól, cukier, oliwę. Wkruszamy drożdże, wszystko mieszamy i dodajemy wodę. Zagniatamy ok 10 min., im dłużej tym lepiej. Ciasto nie powinno się lepić do rąk. W razie konieczności można je podsypywać mąką. Po wyrobieniu ciasta włączamy piekarnik (ma się nagrzać do 250°C), a ciastem wylepiamy posypane mąką foremki serce. W trakcie jak piekarnik będzie się nagrzewał, ciasto trochę podrośnie. Po kilku minutach smarujemy brzegi ciasta oliwą.
Sos: Na oliwie podsmażamy przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodajemy pomidory z puszki, cukier, oregano, pietruszkę, bazylię, przyprawę do pizzy. Doprawiamy pieprzem i solą, jeśli będzie taka potrzeba. Tak przyprawione pomidory smażymy około 10 minut, aż sos zgęstnieje. Całość miksujemy. Na koniec dodajemy wino i mieszamy.
Pieczarki kroimy w plastry, cebulę w piórka.
Wierzch pizzy smarujemy sosem pomidorowym. Na niego kładziemy starty ser, cebulę i pieczarki.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika (na 250°C) na około 12-13 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation