Kuchnia

Kuchnia

Medaliki warzywne z sosem pomidorowym - ostrym


Wegetariańskie "pulpety" zamiast mięsa warzywa i ryż. Świetne danie obiadowe. Sprawdzi się również na zimno jako przekąska z różnego rodzaju sosami. Wyśmienite na przyjęcie z przyjaciółmi. Sos jest dość ostry! Możecie sos zrobić w wersji łagodnej, ale namawiam na ostrą wersję. Bardzo dobrze smakuje!



Składniki na medaliki;

150 g poszatkowanej drobno białej kapusty
1 średnia marchewka starta na tarce o małych oczkach
1 mała cebula
450 g ugotowanego kolorowego ryży (może być zwykły biały)
1/2 czerwonej papryki pokrojonej w drobną kosteczkę
sól, pieprz
1 łyżeczka oregano
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
2 czubate łyżki mąki pszennej
2 czubate łyżki mąki kukurydzianej
1 małe jajko
2 łyżki bułki tartej ( opcjonalnie, jeśli konsystencja będzie zbyt rzadka )



Składniki na sos pomidorowy;

500 g pomidorówjedna cebula
2 ząbki czosnku
garść orzeszków ziemnych, pokrojonych i uprażonych
2 łyżki oliwy
łyżeczka oregano
sól
cukier do smaku, jeśli pomidory będą kwaśne
1 płaska łyżeczka płatków chili
garść zielonej natki pietruszki
łyżeczka mielonego kminku



Wykonanie sosu;

Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Cebulę również pokroić w kostkę i wrzucić na rozgrzany olej po chwili dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażyć chwilkę, dodać pomidory i wszystkie przyprawy. Sos gotować na wolnym ogniu do uzyskania dość gęstej konsystencji. Przed podanie dodać posiekane i uprażone orzechy, posypać natką pietruszki.

Wykonanie medalików;

Do miski wrzucić wszystkie rozdrobnione warzywa, jajko, mąki, przyprawy i ryż. Wszystko dokładnie wymieszać i doprawić do smaku. Z masy formować małe kuleczki, delikatnie spłaszczyć tak aby powstały medaliki. Smażyć na oleju, aż nabiorą brązowo - miodowego koloru. Usmażone medaliki podać z sosem pomidorowym.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation