Kuchnia

PYSZNOŚCI

Prosta tarta szpinakowa na orkiszowym spodzie.

Składniki:
Spód:
140 g mąki razowej orkiszowej
40 g jogurtu naturalnego (2 łyżki)
1 jajko
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego oraz ostrej papryki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
10 g oleju słonecznikowego (1 łyżka)
Wypełnienie:
500 g mrożonego szpinaku
4-5 ząbków czosnku
80 g lekkiego serka pleśniowego (camembert light firmy Turek)
2 jajka
2/3 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki świeżo mielonego czarnego pieprzu
Z podanych składników na spód zagniatamy na stolnicy ciasto (będzie dość miękkie).
Podsypujemy mąką i rozwałkowujemy na cienki placek odrobinę większy niż nasza foremka.
Do formy wkładamy papier do pieczenia lub lekko smarujemy olejem przy użyciu pędzelka, a następnie wkładamy ciasto i formujemy na brzegach oraz widelcem robimy na całej powierzchni sporo dziurek. Tak przygotowany spód wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i podpiekamy 10 minut.
W między czasie na dużej patelni odparowujemy rozmrożony szpinak, dodajemy do niego wyciśnięty czosnek i przekładamy całość do miski. Gdy szpinak trochę przestygnie dodajemy jaja, utarty na dużych oczkach serek pleśniowy oraz przyprawy i całość dokładnie mieszamy. Po 10 minutach wyjmujemy z piekarnika foremkę, do środka przekładamy szpinakową masę i równomiernie rozsmarowujemy ją po całej powierzchni po czym ponownie wkładamy do piekarnika i pieczemy przez 20 minut.

www.facebook.com/Dietetyczne.fanaberie
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation