Kuchnia

Dania z kurczaka

Podudzia w rozmarynie z sosem śliwkowo cebulowym


Pieczone podudzia z kurczaka z sosem śliwkowym z dodatkiem cebuli, czosnku, cukru i octu ryżowego. Słodko kwaśny sos pasuje również do innych mięs, zwłaszcza do grillowanej karkówki czy pieczonej szynki.


Składniki:

* 12 dużych podudzi z kurczaka (ok. 1,5 kg)
* 2 łyżki oleju
* 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
* 1/3 łyżeczki ostrej papryki
* 1/3 łyżeczki rozmarynu
* 1/4 łyżeczki kurkumy
* 2/3 łyżeczki soli


Sos śliwkowo cebulowy

* 1 duża czerwona cebula
* 3 łyżki powideł śliwkowych
* 2 duże ząbki czosnku
* 1 łyżeczka brązowego cukru
* 1 łyżka oleju
* 2 łyżki octu ryżowego
* 2 szczypty soli

Przyprawy do mięsa łączymy w miseczce. Mięso nacieramy olejem i posypujemy mieszanką przypraw. Układamy w naczyniu żaroodpornym i pieczemy w 200 stopniach przez około 1,5 godziny (pierwszą godzinę pod przykryciem, kolejne 30 minut już bez aby skórka się zarumieniła).

W czasie kiedy piecze się mięso, przygotowujemy sos.

Cebule i czosnek drobniutko siekamy i podsmażamy na oleju przez kilka minut, dość często mieszając. Kiedy cebula będzie miękka, dodajemy ocet i gotujemy około pół minuty. Następnie dodajemy pozostałe składniki i gotujemy sos 3 - 4 minuty, cały czas mieszając. Na koniec sos miksujemy blenderem, by był gładki.

Upieczone mięso podajemy z lekko przestudzonym, ale wciąż ciepłym sosem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation