Kuchnia

Serniki

Sernik na zimno z jagodami


Składniki :

Spód:

1 paczka pokruszonych na drobno herbatników - 100 g
4 łyżki stołowe masła
1 łyżka cukru

Masa serowo – jogurtowa:

250 g sera ricotta lub mascarpone
½ szklanki cukru pudru
4 szklanki jogurtu naturalnego - około 750 ml
1 łyżka wanilii lub cukru z prawdziwą wanilią
2 łyżki stołowe żelatyny w proszku do deserów



Wierzch jagodowy:

1 szklanka jagód (200g)
4 pełne łyżki cukru
2 łyżeczki żelatyny w proszku do deserów
orzechy posiekane na drobno do dekoracji

Dodatkowo:

Tortownica o średnicy 21 cm

Sposób przygotowania:

Spód: :

Herbatniki pokruszyć na drobno, dodać masło i dokładnie wymieszać. Następnie przełożyć na spód tortownicy
o średnicy do 21 cm i docisnąć.

Masa serowo - jogurtowa:

Żelatynę zalać 6 łyżkami wrzącej wody, wymieszać i odstawić na kilka minut.
Do odrębnego naczynia przełożyć ser ricottę, cukier oraz cukier z prawdziwej wanilii i ucierać mikserem przez
4 minuty. Stopniowo dodawać jogurt przez cały czas mieszając. Jeśli masa serowa nie będzie wystarczająco słodka, można dodatkowo dosłodzić ją cukrem.
Dodać przestudzoną, płynną żelatynę i starannie wymieszać. Przelać do tortownicy na pokruszone herbatniki, po czym wstawić do lodówki bez przykrycia na minimum 4 godziny.

Wierzch jagodowy:

2 łyżeczki żelatyny zalać ⅓ szklanki wrzącej wody, dokładnie wymieszać i odstawić do przestygnięcia.
Jagody umyć pod bieżącą wodą a następnie zmiksować na gładką masę. Przełożyć do rondla i podgrzewać na małym ogniu, aż do momentu, gdy owoce wypuszczą sok. Dodać cukier i rozpuszczoną wcześniej żelatynę, dokładnie wymieszać a następnie odstawić do przestygnięcia.
Kiedy sernik delikatnie zastygnie, nanieść na niego galaretkę z jagód po czym wstawić do lodówki na całą noc.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation