Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

rogale marcińskie - magazyn kuchnia

ciasto:

60 dag mąki pszennej
300 ml mleka
1 jajko
sól
12 dag masła
8 dag cukru
2,5 dag drożdży
po 1 esencji migdałowej i pomarańczowej

do przełożenia ciasta:

25 dag mocno schłodzonego masła

do posypania:

posiekana kandyzowana skórka pomarańczowa

masa:

50 dag białego maku
10 dag bakalii (mielone orzechy, rodzynki, kandyzowana skórka pomarańczowa)
cukier lub miód do smaku

do zagęszczenia masy:

surowe białko

lukier:

4 łyżki cukru pudru

sposób przygotowania

zrób masę: do maku dodaj miód, zmiel dwukrotnie, dodaj zrumienione orzechy, sparzone rodzynki i posiekaną skórkę pomarańczową. wymieszaj, zagęść białkiem. zrób ciasto: drożdże rozprowadź ciepłą wodą, dodaj cukier, jajko, mleko, mąkę, stopione masło, esencje zapachowe i nieco soli. wyrób, odstaw w ciepłe miejsce na 30 minut. ciasto zagnieć jeszcze raz, podziel na pół, obie części rozwałkuj na grubość 5 mm, przełóż plasterkami masła i rozwałkuj na placki. pokrój na trójkąty, nałóż na nie masę, zwiń rogaliki. piecz na złoto w temp. 180°c. ozdób lukrem z cukru pudru i łyżki gorącej wody oraz skórką pomarańczową.

autor
anna wrońska
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation