Kuchnia

zapiekanki

Makaron ze słodkimi pomidorami, bakłażanem i mozzarellą


Jest to najlepszy sos z bakłażanem jaki jadłam. Bardzo polecam, jest naprawdę pyszny :)

składniki:

1 dojrzały, jędrny bakłażan (lub cukinii, jeśli za bakłażanem nie przepadacie;))
oliwa z oliwek
2 ząbki czosnku, posiekane
cebula, obrana i drobno posiekana
2 puszki podłużnych pomidorów (2x400g)
1 łyżka octu balsamicznego
1 pęczek świeżej bazylii, listki
sól, czarny pieprz
1-2 świeże lub suszone papryczki, drobno posiekane (opcjonalnie)
garść liści bazylii, porwanych
4 łyżki śmietany kremówki
500g makaronu (u nas 300g)
200g mozzarelli
kawałek parmezanu do starcia

Odetnij oba końce bakłażana i pokrój go na plastry grubości 1cm, które z kolei pokrój na kostki o boku 1cm. Postaw na ogniu duży rondel i wlej na niego 4-5 łyżek oliwy z oliwek. Kiedy będzie gorąca, włóż kostki bakłażana i jak tylko zetkną się z powierzchnią garnka, zamieszaj łyżka, tak aby się całe pokryły oliwą. Smaż 7-8 minut na małym ogniu. Następnie dodaj cebulę i czosnek. Kiedy się lekko zarumienią, włóż pomidory i dolej ocet balsamiczny. Zamieszaj i przypraw solą i pieprzem, dodaj papryczkę chili. Dodaj bazylię i pogotuj spokojnie na wolnym ogniu przez ok.15 minut, a następnie dodaj śmietanę. Podczas gdy sos się gotuje, doprowadź do wrzenia osoloną wodę, włóż makaron i ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedź, pozostawiając trochę wody w której się gotował. Dodaj do makaronu sos i wymieszaj, przypraw solą i pieprzem. Dodaj pozostałą bazylię i mozzarellę. Wymieszaj. Posyp gotowe na talerzu parmezanem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation