Kuchnia

Dania z kurczaka

Chrupiący kurczak na fasolce w pomidorach


Składniki:

2 torebki ryżu
pierś z kurczaka
puszka pomidorów krojonych
300 g zielonej fasolki szparagowej
cebula
olej (do smażenia)
oregano, sól, pieprz
papryka słodka i ostra w proszku
szczypta cukru
płatki kukurydziane lub wiórki kokosowe


Przygotowanie:

W dwóch garnkach zagotuj wodę z dodatkiem soli - w jednym na ryż, w drugim na fasolkę szparagową (przygotuj według przepisu na opakowaniu).

Cebulę pokrój w drobną kostkę i podsmaż. Następnie przygotuj sos: pomidory przełóż do płaskiego garnka, dodaj podsmażoną cebulę, przyprawy i podgrzej. Niewielką część sosu odłóż (by obtoczyć kurczaka), do reszty dodaj ugotowaną fasolkę i delikatnie wymieszaj.

Pierś z kurczaka pokrój w paski, zamocz w sosie, obtocz w pokruszonych płatkach lub wiórkach kokosowych i piecz w rozgrzanym piekarniku przez. ok. 20 min (możesz z powodzeniem usmażyć jena patelni).

Na talerz nałóż porcję ryżu ( możesz uformować go za pomocą opłukanej zimną wodą filiżanki lub małej miseczki) dodaj sos i ułóż kawałki kurczaka. Danie możesz ozdobić krążkami skarmelizowanej czerwonej cebuli (podsmażonej z dodatkiem cukru).
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation