Kuchnia

Smak ze słoiczka

CUKINIE W SYROPIE - składniki:
3 kg młodych cukinii
1 i 1/2 l wody
4 łyżeczki kwasku cytrynowego
1 i 1/2 kg cukru
3 małe laski cynamonu
3 łyżeczki goździków.
CUKINIE W SYROPIE - sposób przygotowania:
Cukinie myjemy i obcinamy ich twarde końcówki, przekrawamy je na połówki i wydrążamy gniazda nasienne. Kroimy cukinie w szerokie paski, wrzucamy do wielkiego garnka i zalewamy zimną wodą z rozpuszczonym w niej kwaskiem cytrynowym; odstawiamy w chłodne miejsce na co najmniej 2 godziny - a najlepiej na całą noc. Cukinie przekładamy do słoików, a wodę z ich moczenia zagotowujemy wraz z cukrem, cynamonem i goździkami. Wkładamy cukinie do słoików i zalewamy gorącą zaprawą. Słoiki zakręcamy, odwracamy do góry dnem i odstawiamy do wystygnięcia.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation