Kuchnia

FOOD

Składniki, 6 porcji:

• 2 podwójne piersi kurczaka
• sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
• 3 ząbki czosnku, starte na tarce o małych oczkach
• 2 - 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
• 2 łyżki oliwy extra vergine
• 50 g miękkiego masła
• 200 g - 20 cieniutkich plasterków szynki serrano lub parmeńskiej
• 1/2 cytryny

• 500 g pomidorków na gałązkach, przekrojonych na połówki
• sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
• 2 łyżeczki cukru
• 2 łyżeczki suszonego oreganoPrzygotowanie:

Piekarnik nagrzać do 200 stopni C. Przygotować dwie formy żaroodporne o wymiarach około 20 x 30 cm lub jedną odpowiednio większą. Połączone piersi przekroić na 2 pojedyncze. Oczyścić z błonek i kostek. Ułożyć na desce wypukłą stroną do dołu. Ostrym nożem przeciąć włókna na środku piersi i rozkroić ją na dwa cieńsze filety, następnie zrobić kilka nacięć nożem (tylko z jednej strony) na głębokość około 1/2 cm (szczególnie w miejscach najgrubszych).
Oprószyć solą (niezbyt dużo, bo szynka jest słona), świeżo zmielonym pieprzem, natrzeć czosnkiem, natką pietruszki, sokiem z cytryny i oliwą extra vergine. Następnie dłońmi wymaczać w miękkim maśle (jeśli jest twarde, można je roztopić). Ułożyć w formie (nacięciami do dołu) zachowując miejsce na pomidorki. Piersi przykryć plasterkami szynki parmeńskiej.
Pomidorki ułożyć pomiędzy kawałkami piersi kurczaka rozcięciem do góry. Oprószyć solą, świeżo zmielonym czarnym pieprzem, cukrem, suszonym oregano. Wstawić do piekarnika na 22 minuty (dwie blaszki należy piec na jednym poziomie piekarnika, jeśli się nie zmieszczą należy najpierw upiec piersi z jednej, później z drugiej blaszki). Posypać bazylią i od razu podawać. Czytaj więcej w BLOGU.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation