Kuchnia

mniam!

Pierogi z pieczoną dynią i białym serem




Składniki (około 40 pierożków):

Ciasto pierogowe:

• 280 g mąki pszennej (typ 500)
• 1/4 łyżeczki soli
• 250 ml bardzo gorącej wody
• 30 g masła

Farsz:

• 350 g upieczonej dyni (sam miąższ)*
• 350 g białego sera (tłustego twarogu na wagę)
• sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
• szczypta zielonej lub czerwonej pasty curry**(opcjonalnie)



Dodatki, 4 porcje:

• 2 łyżki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
• 8 plasterków cienko pokrojonej suszonej szynki lub boczku
• 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
• 200 g kwaśnej gęstej śmietany 12% lub 18%
• świeżo zmielony kolorowy pieprz, natka pietruszki


* około 1/2 kg dyni (zważonej ze skórą) umyć, osuszyć, oprószyć solą i pieprzem, wysmarować oliwą z oliwek z pierwszego i 1 łyżeczką igiełek świeżego rozmarynu. Ułożyć na blaszce do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C. Piec przez 30 minut. Ostudzić, odciąć skórę i pestki, pozostawiając sam miąższ. Odważyć 350 g miąższu.

•• farsz można też doprawić inaczej, np. rozmarynem z pieczonej dyni (będzie bardzo smacznie) lub zeszkloną cebulką, samym imbirem, gałką muszkatołową itp.

Przygotowanie:
Farsz: upieczoną dynię zmielić w maszynce do mięsa razem z białym serem (jeśli dynia jest wodnista, można ją wcześniej odcisnąć z soku). Doprawić solą, pieprzem oraz podsmażoną na łyżeczce oliwy pastą curry (lub też zmielonym czy posiekanym rozmarynem z pieczonej dyni). Odstawić do lodówki na czas przygotowania ciasta.
Ciasto pierogowe: mąkę przesiać do miski, dodać sól. Do gorącej wody włożyć masło i roztopić, stopniowo wlewać do mąki, mieszając składniki łyżką. Wyjąć ciasto na stolnicę i wygniatać rękami przez około 7 - 8 minut, podsypując w razie konieczności mąką. Ciasto włożyć do miseczki i przykryć wilgotną ściereczką, odstawić na 30 minut. Wyłożyć ciasto na stolnicę i powygniatać przez 2 - 3 minuty.
Ciasto podzielić na 3 części i kolejno rozwałkowywać na placki. Szklaneczką wycinać kółka i nakładać po jednej łyżce farszu. Zlepiać dokładnie brzegi i układać pierożki na stolnicy. Przykryć ściereczką do czasu gotowania, aby nie obeschły. W dużym garnku zagotować osoloną wodę i jak będzie mocno wrzała, włożyć pierwszą partię pierogów (około 15 sztuk). Po ponownym zagotowaniu zmniejszyć ogień do średniego i gotować pierożki jeszcze 1 - 2 minuty od wypłynięcia na powierzchnię wody. Wyławiać łyżką cedzakową i układać na tacy jeden obok drugiego. Ugotować kolejne partie pierogów.
Podawać z dodatkami: na patelni, na małym ogniu podgrzać oliwę z oliwek, dodać pokrojoną w kosteczkę suszoną szynkę i smażyć przez minutę, w połowie dodając czosnek. Gorące pierożki posypać szynką oraz świeżo zmielonym kolorowym pieprzem. Podawać ze śmietaną i natką pietruszki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation