Kuchnia

Sałatki i inne zdrowotności

GRILLOWANE ROLADKI ZE SZPINAKIEM I PIECZONE ZIEMNIAKI.

Składniki:
3 średnie pojedyncze piersi z kurczaka
200 g mrożonego szpinaku
2 ząbki czosnku
1 mała cebula
1 łyżka masła
1 łyżka oleju
sól morska (do smaku)
pieprz czarny (do smaku)
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
1/2 łyżki oleju
Ziołowe ziemniaczki z pieca:
przepis (tutaj)
Surówka:
1/4 główki kapusty pekińskiej
3 cebulki dymki
15 pomidorów koktajlowych
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
garść łagodnej mieszanki kiełków
1 łyżka oleju
sól morska (do smaku)
świeżo zmielony pieprz czarny (do smaku)

Roladki: Piersi z kurczaka przeciąć na pół ale nie do końca. Po rozłożeniu powinien powstać jeden duży płat. Natrzeć solą, pieprzem i odstawić. Na oleju z dodatkiem masła zrumienić drobno posiekaną cebulę, dodać szpinak i smażyć do rozmrożenia. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, gałkę muszkatołową i doprawić solą i pieprzem. Farsz przestudzić. Na piersiach rozsmarować szpinak i zwinąć ciasno w roladkę. Owinąć w folię spożywczą i uformować w kształt "cukierka", wstawić do lodówki na 30 minut. Schłodzone roladki wyjąć z folii, posmarować olejem i grillować na grillu elektrycznym lub zwykłym do miękkości z każdej strony.
Ziemniaczki przygotować według przepisu.
Surówka: Kapustę posiekać. Dodać pokrojone cebulki dymki ze szczypiorem, pokrojone pomidorki koktajlowe, natkę i kiełki. Polać olejem i doprawić solą i pieprzem.
Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation